Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Naj zazveni ljudska pesem

 

V Kulturno kongresnem centru Dolenjske Toplice se je v organizaciji novomeške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) 11. septembra 2015 odvila prireditev Naj zazveni ljudska pesem. Zazvenela je kot pregledna predstavitev poustvarjalnosti pevskih in godčevskih skupin, ki delujejo pod okriljem novomeške izpostave sklada.

 

Domače Ljudske pevke Rožce z vodjo Jožico Kotar so na odru prepevale prve, sledile so ljudske pevke Šmarjetke z vodjo Jelko Petrovič, ljudski pevci Vaški zvon z vodjo Jožetom Cesarjem, pevska skupina Podgorjanski prijatelji, Združenje šoferjev in avtomehanikov Novo mesto, z vodjo Alojzom Draganom, ljudski pevci Fantje z vasi, Kulturno društvo Ignacija Knobleharja Škocjan, z vodjo Jožetom Krmcem ter pevke Otroške folklorne skupine Šentlora OŠ Šentjernej z vodjo Majo Miklavž Sintič. Poleg omenjenih skupin z območja, ki ga pokriva novomeška izpostava, se je na prireditvi predstavila tudi gostujoča skupina Ragle iz Trebnjega, ker na območju trebanjske izpostave sklada nimajo svojega območnega srečanja. Po besedah strokovne spremljevalke srečanja dr. Mojce Kovačič so ljudske pesmi nastopajočih skupin lepo zvenele. Državna prireditev Pevci nam pojejo, godci – pregledna predstavitev poustvarjalnosti pevskih in godčevskih skupin bo letos 21. novembra v Slovenskih Konjicah.

 

V širšem Dolenjskem prostoru imamo izjemno bogato tradicijo ljudskega petja, saj deluje na tem območju blizu 50 pevskih in godčevskih skupin ter posameznikov. Večina jih deluje v okviru samostojnih kulturnih društev, ki glasbeno izročilo vse pogosteje predstavljajo na samostojnih nastopih ter srečanjih doma in v tujini. V zadnjih letih pa so se starejšim skupinam pridružile mlajše, ki so glasbeno izročilo začele poustvarjati na svojstven – nekoliko bolj mladostniški način. Na podlagi številnih izobraževalnih programov ter državnih srečanj JSKD danes nastajajo nove mladinske in otroške skupine, ki se s pomočjo odličnih mentorjev lotevajo poustvarjanja glasbenega izročila na način, po katerem se kar najbolj približajo nekdanjim pevskim in godčevskim izvedbam. Priznanja, ki jih prejemajo naše skupine na regijskem in državnem nivoju so zagon in spodbuda za nadaljnje delo.

 

JSKD, OI Novo mesto

 

fotografije: naj zazveni ljudska pesem (do 1 do 8)

 

 

Oglejte si tudi