Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Turizmu se v Polhovem Gradcu dobro piše!

Petek trinajstega je bil čisto normalen dan, brez črnih mačk na cesti, a ko je padla črna noč, smo hiteli v gostilno Pograjski dom na občni zbor, Turističnemu društvu Polhov Gradec v pomoč ...
Občnega zbora, ki je po zakonu obvezen vsakoletni dogodek društva, so se udeležili tudi gostje, pri čemer izpostavljam župana, ki je ob koncu podal svoj pozdravni in hkrati zahvalni govor, pa tudi predsednik društva upokojencev Marjan Plestenjak se je v nagovoru spomnil na svoja mlada leta; v šestem razredu osnovne šole je bil namreč vpis v turistično društvo obvezen, kakor tudi pomoč pri gradnji turističnega doma, ki je danes v najemu gostilne pod taktirko Irene Mrežar. Dom se je pred dobrimi petdesetimi leti gradil iz polne rdeče opeke; mladi in stari so samokolnicami, le redko kovinskimi, vozili material na kup – takrat se je delalo še po brigadirsko, in ne le strojno kakor danes. Plestenjak je tudi izrazil željo, naj pevski zbor Svetlice nastopi na rednem občnem zboru upokojencev.

 

Poročilo za leto 2014

Jedrnato ga je zbranim podal Vili Koprivec. Poročilo kaže, da se je dejavnost društva glede na leto 2013 precej okrepila:

  • Dvakrat je potekalo čiščenje parcele okoli gostišča Pograjski dom zaradi odstranjevanja posledic žledu.
  • Organizirali so pustovanje za otroke, prvič po skoraj desetletju, nastopala je gledališka skupina Kolenc s predstavo Maček Muri.
  • Nastala je zgibanka Čudoviti svet Blagajane, pri čemer so člani društva pripravili vse razen samega tiska: besedila so kot običajno plod znanja Milke Bokal, Nina Zibelnik je oblikovala, fotografije so prispevali člani ... Zgibanko so izdali le dan pred lanskim občnim zborom.
  • Koncert legende slovenske glasbe, Ota Pestnerja, je 11. aprila lani napolnil telovadnico osnovne šole in z vstopninami so zbirali tudi sredstva za postavitev doprsnega kipa Gregorja Riharja pri graščini (v Polhovem Gradcu rojenega skladatelja, ki je priznan tudi zunaj slovenskih meja). Uspešno so sodelovali z občinsko pihalno godbo in pevskim zborom.
  • Restavratorske delavnice so v graščini potekale vse leto, v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije. Društvo tudi vodi in ureja krajevni muzej, kjer je sicer nekaj težav s poznavanjem vseh razstavljenih eksponatov s strani vodičev, saj natančne tekste in opise pripravlja Marjan že dlje časa.
  • Organizirali so izobraževalne fotografske delavnice, ki jih je vodil profesionalni fotograf s številnimi andragoškimi izkušnjami.
  • Udeležili so se maratona Oviratlon na Pokljuki kot ekipa Šundr, s čimer se to ime vodi dalje kljub odpovedi tradicionalnega koncerta alternativne glasbe pod tem imenom lani v Polhovem Gradcu.
  • Nastal je zbornik zapisov iz domačih krajev v obliki knjige, kjer je imela glavno besedo prizadevna članica Milka Bokal; predstavili so ga 7. 2. 2015 na občinski proslavi ob kulturnem dnevu.
  • Koncert presenečenja je v našo malo vas pripeljal veliko ime slovenskega kantavtorstva, Adi Smolar je povsem napolnil dvorano. Koncert presenečenja bo tudi letos ... Med našimi glasbenimi sladokusci je bilo predvsem veliko povpraševanja po Iztoku Mlakarju, ki so ga vabili že pred leti, pa ni našel časa, nato pa je sam poklical in se pojavil – ter preprosto navdušil obiskovalce.
  • Jesenske poplave so poplavile kletne prostore gostilne Pograjski dom, zato je bilo treba sanirati stene, pa tudi zamenjati vhodna vrata gostišča in ploščice v preddverju ter popraviti pločevino okoli dimnika.
  • Otroške delavnice na temo čarovnic so bile oktobra lani organizirane premierno, pod imenom Grajska bučijada. Otroci so res uživali in njihov obisk je močno presegel pričakovanja.
  • Ekskurzija po poteh Soške fronte je ducat članov vodila na Sabotin nad Novo Gorico. Vodenje domačina je bilo res izvirno in zanimivo.
  • Koncert dalmatinske klape Srdela je otoplil zimsko vzdušje lanskega decembra, in to na pobudo in ob vodenju glavnega animatorja društva – Gregor Čuden je vsekakor popestril dogajanje in ni čudno, da je prejel posebno zahvalno darilo tudi ta večer ...
  • Sodelovanje na Miklavževem sejmu in postavitev lesene brunarice v parku: ne le pijača, tudi ogenj je privabljal obiskovalce, zato so si z zaslužkom lahko kupili 500 evrov vredno profesionalno odprto kurišče, ki je prišlo prav tudi v Dvoru, ob koncertu pevskega zbora Svetlice.
  • Čistilna akcija v Kulturnem domu Jakoba Trobca je letošnjega januarja pospravila stare termoakumulacijske peči in določene rekvizite v zaodrju ter očistila prostore in zavese; sodelujoči smo zavihali rokave in odvažali staro šaro na deponijo Barje s kamionom in dvema tovornima prikolicama. Poskrbljeno je bilo tudi za močno malico.

Finančno poročilo
TD Polhov Gradec je eno od redkih finančno samostojnih društev v naši občini, saj ima glavni vir dohodkov iz naslova najemnine gostilne, slabih 2000 evrov s strani občine je le manjšina. Za skoraj 1500 evrov je bilo vplačanih vstopnic za krajevni muzej, pri čemer je dogovor s krovno organizacijo, Tehniškim muzejem Slovenije, tak, da gre 30 % od prodanih vstopnic njim, za plačilo najema prostora. Vendar je tudi stroškov precej in skupna bilanca kaže, da je društvo za nekaj stotakov v pozitivnem stanju.

Milka Bokal je kot urednica Zbornika iz naših krajev predstavila njegovo vsebino ter številne strokovne in zgodovinske članke v njem. Gre za 2. številko, ima privlačno in čustveno ime, njegova rdeča nit je spomin na 1. svetovno vojno. Zahvala gre Jožici Kavčič, ki je skrbno prepisala dnevnik Gregorja Oblaka, zahvala gre tudi Maroltu, pomemben je prav tako prispevek argentinskega Slovenca Ašiča, ki je kot otrok doživljal 1. svetovno vojno v naših krajih.
Seveda ne gre brez dokumentarnega kamermana – Ivo Belec z Babne Gore je legenda slovenskega filma, Ciril Velkovrh je v svojem duhovitem slogu pustil slikovni in besedni pečat, pa akademik in pisatelj Trontelj, učiteljica na dobrovski šoli ga. Cerar, urednik Gašper Tominc je napisal kroniko občine, Milan Košir je prispeval fotografije hišnega muzeja … Zbornik je nastajal na prostovoljni osnovi, ob močnem entuziazmu nas vseh, in izdan je bil v omejeni nakladi 350 izvodov. Zadnji izvodi so na voljo za 5 evrov (pokličite na tel. številko 040 506 502).  

Načrti za letos

V programu bodo ostali vse prireditve in dogodki, kot so bili organizirani lani, pa tudi nekaj novih podvigov je v pripravi:

  • Gostišče Pograjski dom potrebuje do leta 2017 malo čistilno napravo, kajti ta rok je Sloveniji, takrat novi članici zaveze, že pred petimi leti določila Evropska skupnost. Vsaka vasica, na še tako odročnem koncu, naj bi do tega leta uredila kanalizacijo ali čistilno napravo, saj se le tako lahko prepreči onesnaževanje okolja ali pa je to vsaj pod nadzorom. Žalostno je, da se je kanalizacija zaradi nestrinjanja enega od lastnikov sosednjih parcel, ki ni želel podpisati dovoljenja za prekopavanje svoje parcele na stroške Vo-Ke, d. o. o., ustavila le 150 m pred gostilno.
  • Vseslovensko srečanje pevskih zborov Pesem na gori bo najbrž letos premierno organizirano z naše strani, srečanje bo na Polhograjski gori (824 m).
  • Pevski zbor Svetlice je vsekakor lanska novost in zelo dobrodošla popestritev vsakega dogodka, kar so nam pevke pokazale tudi na občnem zboru, ko so zapele nekaj pesmi. V svojem repertoarju se ne omejujejo, pojejo pa res s srcem in dušo.
  • Dobra ideja je tudi načrtovana organizacija prireditve 12 ur košarke v sodelovanju s ŠD Polhov Gradec.
  • »Podaljšano bivanje ima talent« je zgled sodelovanja društva in šole; otroci bodo risali polhe in iz najboljših risb bodo nastali motivi za tisk na majice.
  • V pripravi je tudi natančen popis vseh predmetov v krajevnem muzeju, kar bo vodičem omogočilo bolj natančno in slikovito vodenje skozi prostor in čas ...
  • Obeta se nam koncert presenečenja, pa ponovna udeležba na Oviratlonu na Pokljuki, za strokovno ekskurzijo pa še izbiramo ideje.

Prav posebno nagrado za oblikovalsko udejstvovanje je iz rok Anžeta Bizjana, predsednika društva, prejela tudi Nina Zibelnik, saj je Matjaž Dekleva izdelal barvno grafiko z motivom polha.

Matjaž Dekleva je sicer samostojni kulturni delavec, a po hobiju strasten gorski kolesar, s katerim se poznava še iz društva Kololjub, ko je to delovalo v Ljubljani in imelo več kot 1000 članov; intenzivno sva se že dogovarjala o urejanju kolesarskih poti v občini, ki bi jih uredili in označili v sodelovanju s planinci.

Nagrado za prizadevno pisateljsko delo je prejela Milka Bokal, skupaj s šopkom ter spremljajočim spontanim in gromkim aplavzom vseh navzočih.

Nagrado za svoje organizacijske in animatorske sposobnosti, za ves čas, trud in pomoč pa je povsem nepričakovano prejel Gregor Čuden. In kot je dejal Anže Bizjan: kaj dati človeku, ki je tako sposoben in tako oborožen z vsemi stroji in pripomočki kot profesionalni vrtnar? Rezervoar za nafto, kaj pa drugega ... 

Besedo je dobil tudi Milan Košir s Črnega Vrha, ki je po zaslugi svojega aktivnega udejstvovanja za zaščito etnološke in kulturne dediščine redno v Našem časopisu. Tokrat nam je predstavil združenje sebi enakih navdušencev Bodi aktiven, ki je na terenu označilo meje iz 1. svetovne vojne. Sodelovali so tudi z umetnostno zgodovinarko. V Suhem Dolu, kjer je stal med vojno stražarski stolp, bodo s sodelovanjem občine postavili turistične panoje, tudi pri Starem malnu in enega v Zalogu med obema mostovoma, kjer je potekala meja med nemškim in italijanskim ozemljem. 
Gregor Čuden je Marjanu predlagal, naj začne pisati zgodovino Turističnega društva Polhov Gradec in hkrati turističnega doma, kjer je danes uveljavljena gostilna. Tudi ta večer so nas ob koncu občnega zbora bogato postregli; na izbiro smo imeli kar tri vrste mesa in vse možne priloge, tako da se je neformalno druženje nadaljevalo še kar nekaj časa.

V zaključku, pred točko Razno, se nam je predstavil pevski zbor Svetlice, zapel je tri pesmi. Nastop je razsvetlil obraze sodelujočih, ne le zaradi lepote nastopajočih deklet, pesmi so odpele zelo srčno in doživeto … Opaziti je bilo veliko navdušenja in zavzetosti, tako na tem občnem zboru kot vse leto, v dejavnostih društva; pravzaprav ne pomnim, da bi v zadnjem desetletju, odkar spremljam občne zbore in srečanja društev, kakšen zbor izzvenel tako svetlo in optimistično! Le tako naprej, tudi z mojo pomočjo, saj sem ponosen in aktiven član Turističnega društva Polhov Gradec tudi sam!

 

Sebastjan Vehar

 

Oglejte si tudi