Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
JUTRI
23°C
12°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

Klekljarsko društvo Polhov Gradec ob 20-letnici

V Sloveniji bo od 24. do 26. junija potekal 17. svetovni kongres OIDFA (Mednarodna organizacija za klekljano in šivano čipko). Ker Klekljarsko društvo Polhov Gradec dejavno sodeluje pri pripravah in je v okviru kongresnih dejavnosti predviden tudi obisk Polhovega Gradca, je primerno nekaj besed spregovoriti o društvu, ki letos praznuje 20-letnico.

Klekljarsko društvo Polhov Gradec je bilo kot prvo tovrstno društvo v Sloveniji ustanovljeno 10. maja 1996 s sedežem v Javnem zavodu Polhograjska graščina. Ob ustanovitvi je imelo trinajst članic (zadnja leta jih je 24), deset jih je bilo iz občine Dobrova - Polhov Gradec. Pripravljanje razstav je glavna dejavnost društva, ki ima v svojem statutu kot temeljno pravilo napisano: širjenje in spoštovanje klekljane čipke. Društvo to zavzeto opravlja. V času obstoja je pripravilo 17 razstav, vse so bile v Polhograjski graščini. Večkrat so se razstavam na povabilo pridružile članice klekljarske skupine iz ljubljanske Ledine. Na željo klekljaric z Rakeka in iz Idrije so bile naše razstave tudi tam. Klekljarsko društvo Polhov Gradec je sodelovalo pri večjih projektih slovenskih klekljaric, kot sta izdelava oltarnega prta s čipkami za cerkev svete Marije Prikazanja v Strunjanu v letu 2013 in prta za cerkev Marije Pomagaj na Brezjah v letu 2014. Članice in član so sodelovali tudi na čipkarskih natečajih, ki jih je razpisovalo nekdanje Združenje slovenskih klekljaric, in z avtorskimi čipkami trikrat zasedli nagrajena mesta. Čipke članic društva so bile razstavljene na nacionalnih razstavah Slovenije na štirih svetovnih čipkarskih kongresih, leta 2000 v Lundu na Švedskem, leta 2010 v Kobeju na Japonskem, leta 2012 v Caenu v Franciji in 2014 v Adelajdi v Avstaliji, zadnja leta pa tudi na razstavah, ki so bile pripravljene v okviru promocije OIDFA 17. svetovnega kongresa. Na razstavi leta 2012 v Caenu je bil slovenski del izbran za najboljšo nacionalno razstavo na kongresu. Društvo ima tri mentorice, dve se že več let redno izobražujeta v Čipkarski šoli Idrija.
Letošnji kongres organizira mednarodna organizacija za klekljano in šivano čipko OIDFA. V to organizacijo je vključenih skoraj 2200 posameznikov in skupin iz 36 držav, tudi štiri naše članice. Pri organizaciji svetovnega kongresa v Sloveniji je pomagalo tudi polhograjsko klekljarsko društvo. Kandidaturo Slovenije za pripravo kongresa sta namreč podprla župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar v skupni podpori županov dežele idrijske čipke in podporni član društva, pokojni prof. dr. Jože Trontelj, ki je bil v času kandidature predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Mogoče je bilo odločilno prav priporočilno pismo, ki ga je napisal v imenu akademije. Ob Sloveniji je kandidirala Nemčija, poznavalci pa so očitno dali prednost naši državi. Sicer je bil to tretji slovenski poskus. Malo za šalo in malo zares: pregovor, v tretje gre rado, velja tudi za slovensko klekljarstvo. Ob robu letošnjega kongresa, ko bo Slovenijo obiskalo veliko tujcev, velja omeniti, da so Polhov Gradec že večkrat obiskale tuje klekljarice iz Avstralije, Nemčije, Švedske, Amerike, Italije, Irske, Španije. Lansko leto je Polhov Gradec gostil članice izvršilnega in upravnega odbora OIDFA; obiskovalke so bile zelo zadovoljne.

Društvo v kraju sodeluje tudi pri krajevnih prireditvah in podpira domačo kulturno ustvarjalnost. Za novoporočence polhograjske klekljarice sklekljajo drobno darilo, ki ga občina podari parom, čipkasto darilo pa je dobil tudi svetovno znani misijonar Pedro Opeka. Tudi oltarne prte farne cerkve, nekaterih podružničnih cerkva in kapele v Polhograjski graščini krasijo čipke.

Vabilo
19. junija bo v okviru Mozartove nedelje v Polhograjski graščini odprtje razstave društva, prav tako ste v času kongresa lepo vabljeni na Gospodarsko razstavišče k ogledu razstav, obisku predavanj in nakupom.

 

Dodajmo še nekaj spletnih naslovov:

http://www.polhograjskeklekljarice.com/,

https://www.facebook.com/polhograjskeklekljarice/,

http://oidfaljubljana.si/,

www.facebook.com/oidfaljubljana,

http://www.oidfa.com.

 

Za Klekljarsko društvo Polhov Gradec

Milka Bokal

Oglejte si tudi