Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Comenius – izmenjava vzgojiteljic v Španiji

V vrtcu pri OŠ Polhov Gradec že drugo leto teče projekt Comenius z naslovom Zamolčane zgodbe otrok in kulture. V projektu sodelujejo Bolgarija, Poljska, Španija, Turčija in Slovenija.
Do zdaj so bila izvedena že štiri srečanja, in sicer v Turčiji, na Poljskem, v naši prelepi deželi, v novembru pa se je šest strokovnih delavk vrtca udeležilo srečanja v okviru projekta Comenius v Španiji. Katoliška šola z imenom Collegio Antonio Giovanni Farina, ki sodeluje v projektu, se nahaja v kraju Azuqueca de Henares v bližini mesta Alcalá, ki je od glavnega mesta Španije, Madrida, oddaljeno pol ure vožnje z avtom. V tem mestecu smo vzgojiteljice preživele pet zelo zanimivih dni. Imeli smo pester in poučen program v angleškem jeziku, naši dnevi pa so bili zapolnjeni z različnimi dejavnostmi, ogledi ter predstavitvami španske tradicije. 

Španski učitelji in učenci so za nas pripravili prijetno dobrodošlico, nagovorili pa sta nas tudi predstojnica šole in koordinatorka projekta Comenius. V posebno čast nam je bila udeležba ter pozdrav gospe Tine Šilc, kulturne referentke s slovenskega veleposlaništva v Madridu. Zapel je tudi pevski zbor, za vzdušje pa so poskrbeli še plesalci ter nekaj drugih zanimivih točk. Po spoznavnem programu smo se sprehodili do vrtca in razredov, najlepše pa je bilo po hodnikih in učilnicah videti zastave vseh vključenih držav, napise in druge izdelke; v vsaki učilnici so imeli tudi poseben Comeniusov kotiček. Za popestritev so nam pripravili delavnice ter ogled mesta Alcalá in njegovih znamenitosti, med drugim rojstne hiše slavnega pisatelja Miguela de Cervantesa.

Namen projekta je izmenjava naših izkušenj z delom v vrtcu, šoli, izmenjava izkušenj in zgodb otrok, zato smo naslednji dan skoraj v celoti posvetili predstavitvam našega dela in se tako veliko naučili drug od drugega. Po uradnem delu smo se za sprostitev odpravili v telovadnico, kjer smo čas namenili učenju plesa s palicami. Tudi palice so bile obarvane z barvami zastav vseh držav. V popoldanskih urah so nas odpeljali še na ogled zelo znane pivovarne Mahou, ki je ena največjih v Evropi.

Tretji dan smo imeli čast spoznati župana mesta, ki je z nami delil zgodovino ter načrte za prihodnost mesta. Pozneje so nam predstavili celoten izobraževalni sistem, sladkanje s torto za 40-letnico delovanja šole pa je vsem pričaralo nasmeh na obraz. Nato smo uživali ob poslušanju pesmi posameznih držav ter plesu. Slovenske vzgojiteljice smo svoji dve pesmi predstavile ob spremljavi kitare. Imeli smo še dve delavnici, kjer smo izdelovali rože iz filca in novoletne okraske iz svetlečih trakov. Zvečer je sledila zabava, na kateri nas je s svojim nastopom počastila skupina Alcalá Tuna, hkrati pa smo lahko pokusili nekaj tradicionalnih španskih jedi. Četrtek je bil dan za celodnevni izlet v Madrid, kjer smo si ogledali notranjost španske kraljeve palače in veliko katedralo v njeni bližini. Turistični vodič nam je poglobljeno pripovedoval o zgodovini mesta in njegovih posebnostih. Ogledali smo si tudi največji park, nekaj zanimivih cerkva in starejših hiš, se sprehodili po ulicah ter se seznanili z grbi in značilnostmi Španije. Pozneje smo se sprostili na Plazi Mayor, kjer smo se lahko okrepčali z značilnimi sendviči s kalamari (bocadillos de calamari). Sledil je ogled središča mesta, ki ga zaznamuje predvsem vrvež in velika gneča, ter obisk Corte Inglesa, kjer se z najvišjega nadstropja ponuja lep razgled na Madrid. Ob vrnitvi v hotel smo se ustavili še pred stadionom Santiago Bernabeu.

Zadnji dan smo posvetili tudi nastopu plesalk flamenka, katerim smo se lahko tudi pridružili in se poskusili zavrteti v ritmu tega plesa. Sledila je predstava, ki so jo zaigrali otroci 1. razreda – El gallo kiriko. Zadnji večer pred odhodom domov so nam španski gostitelji skupaj s starši pripravili večerjo, v slovo pa nam je zapel mešani pevski zbor, katerega zvok je donel po vsej dvorani.

Za vse doživete trenutke se gostiteljem slovenskih predstavnic projekta Comenius iz srca zahvaljujemo in izrekamo na snidenje v upanju, da se še kdaj srečamo v Španiji. Strokovne delavke našega vrtca pa čaka še veliko dela z dopolnjevanjem Comeniusovega kotička, raziskovanjem in učenjem o sodelujočih državah – in seveda še eno srečanje v Bolgariji.

 

Silva Križič, Katarina Možek, Matejka Krvina, Nataša Peljhan, Mateja Maček, Mojca Marolt

 

Oglejte si tudi