Oceni objavo

5. srečanje v okviru projekta Comenius v Bolgariji

V okviru projekta Comenius z naslovom Untold stories of children and culture, ki ga izvajamo v vrtcu pri OŠ Polhov Gradec, je v tednu od 12. do 16. maja v Bolgariji potekalo že peto, zadnje srečanje.
Srečanja se je udeležilo devet strokovnih delavk vrtca in šole ter g. ravnatelj. Kljub celodnevnemu potovanju in nekaj težavam na bolgarski meji z Grčijo, kjer so cariniki proučevali vrečke s piransko soljo, ki smo jo s seboj nesli za darilo partnerskim državam v projektu, smo v nedeljo zvečer srečno prispeli v Bolgarijo. Nastanili so nas v hotelu, ki je del etnografskega muzeja v kraju Zlatograd, nahaja pa se pol ure vožnje od šole Nikola Jonkov Vapcarov v kraju Benkovski.

V ponedeljek so nas gostitelji iz Bolgarije na šoli pričakali z lepo dobrodošlico in se nam predstavili z zanimivim programom, v katerega so vključili pesmi ali plese iz prav vsake partnerske države. Učenci so med drugim zapeli pesem Sijaj, sijaj sončece, seveda v slovenščini. Sledil je ogled šole, učilnic in Comenius kotičkov. Po ogledu šole smo imeli delavnico, kjer smo slikali na glinene krožnike, kar je ena od tradicionalnih bolgarskih umetnosti. Ob slikanju smo se sprostili in urili svoje ročne spretnosti. Dan smo zaključili z ogledom etnografskega muzeja v Zlatogradu.

Drugi dan srečanja smo začeli z ogledom vrtca, ki se imenuje Miki Miška, na poti do tja pa smo lahko začutili utrip tamkajšnje vasi (prodaja oblačil in predmetov, živali na ulici, stare stavbe ipd.). Ravnateljica vrtca nam je ob predstavitvi v powerpointu opisala organizacijo dela v vrtcu. Vrtec je dokaj minimalistično opremljen, imajo pa veliko igrišče in spalnice, ki so ločene od igralnic. Po ogledu vrtca smo odšli v šolo, kjer so potekale predstavitve zgodb o sirotah – to je bila ena od tem našega srečanja. Sodelujoče države, Turčija, Poljska, Španija, Bolgarija in Slovenija, so svoje zgodbe podale prek powerpointa. Naša država je predstavila vsebino ljudske pesmi Sirota Jerica. Po pedagoškem delu smo se z avtobusom odpeljali v mesto Kirkovo, kjer smo obiskali župana tega okrožja. Ta nas je nagovoril in vsaki državi izročil lepo darilo. Dan smo zaključili z družabnim večerom v restavraciji blizu našega hotela, na katerem nam je plesna skupina prikazala tradicionalne bolgarske plese, v teh pa smo se lahko preizkusili tudi sami.

V sredo smo odšli na celodnevni izlet v mesto Plovdiv. Ogledali smo si antično gledališče in staro jedro mesta, potem pa smo imeli nekaj prostega časa za samostojne oglede in morebitne nakupe. V četrtek so nas odpeljali v športni park, kjer smo dan začeli z razgibavanjem ob zvokih zumbe ter se pomerili v skakanju v vrečah in vlečenju vrvi. Sledile so še predstavitve iger na prostem. Udeleženci vsake države smo predstavili igro, ki jo izvajamo s svojimi otroki v oddelkih. Bilo je zelo zabavno, saj smo se ob igrah dobro razgibali in sprostili mišice. Nato smo se odpravili v letovišče Jagnevo, kjer so nas pogostili s tradicionalnimi bolgarskimi jedmi. Po kosilu smo se preizkusili v streljanju z lokom, fračo in zračno puško. Dan smo zaključili v šoli, z evalvacijo našega srečanja v Bolgariji. Sledilo je še sklepno dejanje s podelitvijo potrdil o udeležbi, kozarčkom penine in spuščanjem balonov v barvah posamezne države.

V petek smo se odpravili na ogled grškega mesta Ksanti. Na poti smo si ogledali tudi zanimivo pravoslavno cerkev sredi jezera in se ustavili na kosilu ob grški obali ter se naužili vonja morja in sonca.

Na našem zadnjem srečanju v okviru projekta smo se imeli zelo lepo, videli pa smo tudi marsikaj, kar v našem vsakdanu ni več običajno (sprehajanje živali po cesti, kokoši na šolskem dvorišču ipd.). Gostitelji so bili zelo prijazni in ustrežljivi, kljub slabim razmeram, ki vladajo v državi. Pripravili so zanimiv in razgiban program. Hvala vsem in vsakemu posebej za pomoč in sodelovanje. Dokazali smo, da skupaj zmoremo veliko.

 

Strokovni tim projekta Comenius

Oglejte si tudi