Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Občina se vključuje v Zeleno shemo Slovenskega turizma

Občina usmerja aktivnosti v razvoj turistične in spremljevalne ponudbe ter spodbujala lokalno pridelavo hrane z organizacijo izobraževanj, tržnimi dnevi in z vključujevanjem v turistično ponudbo občine.

Tako smo skupaj s Polhograjsko graščino in Osnovno šolo Polhov Gradec razvili program Čaj z grofom Blagajem, dogodek ki prevzame vsakega obiskovalca. S spodbujanjem povezovanja zainteresiranih ponudnikov lokalno pridelane hrane je nastal zanimiv tržni proizvod, Cula dobrot Blagajeve dežele. V okviru regije Osrednja Slovenija smo pripravili izbor kulinarično značilnih jedi našega območja, razvili regijske programe in produkte, se predstavili na različnih sejmih doma in v tujini, tudi na Expu v Milanu. Ker smo prišli do točke, ko moramo za ohranjanje podeželskega značaja občine in izjemne naravne in kulturne dediščine, stopiti korak naprej, smo se v letošnjem letu na poziv Slovenske turistične organizacije vključili v Zeleno shemo Slovenskega turizma.
Zelena shema Slovenskega turizma (SLOVEINA GREEN) je certifikacijska shema, ki združuje prizadevanja za trajnostni razvoj vključenega območja ali ponudnika. Posamezniki, ki vstopijo v shemo morajo pridobiti enega od naslednjih mednarodno priznanih označb: Bio hotels, EU Marjetica, Green Globe, Green Key ali Travellife. Območje oz. destinacija se lahko oblikuje na območju ene ali več občin, ki se morajo zavezati k doseganju trajnostnih kriterijev (100 kriterijev) in slediti načelom trajnostnega razvoja. Zelena shema temelji na mednarodnih kriterijih, tako je ocenjena destinacija ocenjena hkrati na evropski in globalni ravni. Ocenjevanje poteka po sistemu ETIS (European Tourism Indicators system for Sustainable managment in sistemu GSTC (Global Sustainable Tourism Criteria – for destination).
Standard Zelene sheme predstavlja 100 trajnostnih kriterijev, ki pokrivajo šest tematskih področij:
1. Destinacijski managment
2. Narava in pokrajina
3. Okolje in podnebje
4. Kultura in tradicija
5. Socialna kultura
6. Poslovanje turističnih podjetij

Ker so kriteriji za doseganje standarov trajnostnega razvoja zahtevni, nas v naslednjih mesecih čaka veliko dela, ki ga bomo lahko opravili le z vašim aktivnim sodelovanjem. V tem času bomo pripravili delavnice, predstavitve in anketni vprašalnik za prebivalce, obiskovalce in podjetja povezana s turizmom, zato se veselimo vašega aktivnega odziva.

Helena Čuk

 

 

Oglejte si tudi