Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Gasilci PGD Dvor osem dni v boju z žledolomom

Tudi PGD Dvor je aktivno sodelovalo pri odpravi posledic žledoloma, ki je zajel večji del države. V soboto, 1. februarja, so v popoldanskih urah mediji poročali o težavah z žledom, ki se je začel pojavljati v nekaterih delih države. Nismo si predstavljali ali slutili, kaj nam bodo prinesli prihajajoči dnevi.
Ravno ob spremljanju večernih novic je zmanjkalo elektrike, malo zatem pa se je že oglasil pisk pozivnika: "podrto drevo na glavni cesti". Tudi v najbolj črnih mislih si nisem predstavljal, da je to uvod v osemdnevno bitko z ledom. Del sobotne noči, ki sem ga namenil počitku, in ob glasnem pokanju dreves so me preletavale misli, ali bomo gasilci razmeram sploh kos ter s čim se bomo lotili dela. Gasilsko društvo namreč premore eno motorno žago in nekaj ročnega orodja. 

Nedeljsko jutro je pokazalo kruto moč narave, a opogumil me je pogled na zbrane gasilce, ki so bili opremljeni z lastnimi motornimi žagami in traktorji. Od dežurnih gasilcev, ki so spremljali dogajanje ponoči, smo dobili potrebne informacije in se lotili dela. Naša primarna naloga je bila, da zagotovimo prevoznost cest, tako glavne kot lokalnih cest do posameznih zaselkov oziroma hiš. Žal smo morali iz stanovanjske hiše odstraniti tudi veliko smreko, ki je dodobra uničila ostrešje. 

Vseskozi pa se nam je porajalo vprašanje, kdaj bo spet posvetila luč v naših domovih, saj je bilo podrtih ogromno drogov ter pretrgale so se številne žice. Že v ponedeljek dopoldne smo dobili jasen odgovor vodilnih mož Elektra Ljubljana, da prej ko bomo sami očistili trase elektrodaljnovodov podrtega drevja, prej bomo dobili elektriko. V trenutku smo vse sile usmerili v čiščenje glavnega voda Log–Babna Gora, ki je bil res v slabem stanju. Tako smo opravili delo, ki bi ga morali drugi, a smo tako v polhograjsko dolino elektriko pripeljali vsaj nekaj dni prej, če ne morda celo teden ali več. Ekipi Elektra Ljubljana smo nato pomagali postavljati podrte električne drogove in že po štirih dneh je v naših vaseh posvetila luč. Veselje je ob tem dogodku je bilo več kot očitno. Opaziti je bilo tudi nekaj raket. 

Mnogokrat smo se spoprijemali z na prvi pogled nerešljivimi težavami, a smo jih s premišljenimi dejanji uspešno rešili. Na terenu smo delali od jutra do mraka, s terena prihajali utrujeni, mokri in premraženi, a trdno odločeni, da v kar najhitrejšem času znova vzpostavimo stanje, ki je vladalo pred ujmo. Ves čas intervencije je bila na prvem mestu varnost. Na srečo se nihče ni poškodoval, trpela je le oprema. 

Naslednje dni smo čistili lokalne ceste in elektrodaljnovode do oddaljenih hiš. Zadnja dva dneva osemdnevne intervencije so se nam pridružili še vojaki Slovenske vojske in prinesli prepotrebno svežino med utrujene gasilce. 

V osemdnevni intervenciji je sodelovalo 36 operativnih gasilcev, 5 domačinov, ki so opravili več kot 1.250 delovnih ur, od tega 157 traktorskih ur. Uporabilo se je 20 motornih žag zasebne lastnine in ena v lasti gasilcev, skupaj so porabile več kot sto litrov bencinske mešanice. 

Ob tej priložnosti bi se zahvalil za požrtvovalno delo vsem našim gasilcem, ki so doma puščali svoje najdražje in nemalokrat tvegali svoja življenja. Zahvala gre tudi vsem, ki ste nam na kakršenkoli način pomagali. Upam, da država ne pozabi na nas in nam povrne nastale stroške.

 

Poveljnik PGD Dvor, Gregor Peklaj

 

Zahvala

PGD Dvor se iskreno zahvaljuje vsem podjetjem in posameznikom, ki ste nam donirali denarna sredstva ter nam pomagali z opremo in stroji. Zahvala gre tudi domačinom, ki ste skrbeli za tople napitke in nas razvajali z dobrotami. Najlepše se zahvaljujemo tudi vsem delodajalcem, ki so našim operativnim gasilcem dovolili izostanek z dela, dnevno se je namreč s posledicami žledu spopadalo od 15 do 20 gasilcev. Zahvala gre tudi Francu Koprivcu, poveljniku štaba civilne zaščite Občine Dobrova - Polhov Gradec, in županu Francu Setnikarju, ki sta nas vsak dan obiskovala ter nam poskušala zagotoviti najnujnejše stvari. Hvala vsem!

Povezave

www.pgd-dvor.si

Oglejte si tudi