Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Izlet v Belo krajino

Dobrovski upokojenci smo obiskali Belo krajino v zimski idili, tako da je bila res bela. Prvi postanek je bil na Prepihu pod Gorjanci, kjer smo popili kavo.
Pot smo nadaljevali do Radovice, ki je od Metlike oddaljena šest kilometrov. Ustavili smo se v središču vasi, kjer imajo v stari, vrsto let prazni šoli urejen razred, podoben učilnicam iz petdesetih letih prejšnjega stoletja. Tudi mi smo vstopili v ta razred in se povrnili v leto 1950. Z zanimanjem smo pričakovali strogega učitelja, ki prisega na palico in klečanje v kotu na koruzi. Med "šolsko uro" smo na duhovit, zanimiv in pester način spoznali Belo krajino, na koncu pa smo udeleženci prejeli spričevala z imenom in priimkom, kot dokaz, da smo usvojili osnovno znanje o deželici med Gorjanci in reko Kolpo. Druga zanimivost je bil ogled več kot 150 let stare hiše. Njen lastnik je krajinski arhitekt in restavrator Jože Matekovič. Pohištvo in vsi drugi eksponati v hiši so dobro ohranjeni, tako da še vse služi svojemu namenu.

Bližal se je čas kosila, zunaj je rahlo naletaval sneg, mi pa smo se peš odpravili na turistično kmetijo Bajuk. Lepo  so nas sprejeli in nam postregli z domačo hrano, ki jo pridelajo sami. Pa tudi vina ni manjkalo, kajti ukvarjajo se tudi z vinogradništvom in imajo svojo klet, kjer prirejajo degustacije. Njihova vina smo v kleti pokusili tudi sami.

Ob zvokih harmonike Andreja Bajuka smo se prijetno zabavali pa tudi zaplesali. Domov smo se vračali v večernih urah po zasneženi cesti.

 

Anica Tomšič

Oglejte si tudi