Prvi del predavanja je bil ''sadno'' obarvan; udeleženci so spoznali stare in odporne vrste sadja, postopke sajenja jablan, način cepljenja in nadaljnjo oskrbo sadovnjaka. Kot zanimivost so bile predstavljene popolnoma nove sorte sadja, ki jih lahko uspešno gojimo tudi na svojih vrtovih.
Kaj pa je pomembno glede oskrbe sadovnjaka?
- opravljena oživitvena rez (spomladi)
- redčenje plodičev (spodnje, lažje dostopne veje sort, ki so primerne za prodajo svežega sadja)
- minimalna kemična zaščita in vsi tehnološki ukrepi, ki pripomorejo k pridelavi zdravega in kakovostnega sadja
- opravljena poletna korekcijska rez (junij)
- pravilno spravilo sadja v optimalni zrelosti
Sadje od maja do zime:
- jagode, češnje (maj, junij)
- višnje, ribez, zg. jabolka, hruške, marelice, maline, josta, breskve (julij)
- slive, češplje, jabolka, grozdje (avgust ...)
- pozne sorte jabolk za čez zimo
V drugem delu predavanja je predavateljica spregovorila o samooskrbi z zelenjavo, o tem, kako poskrbeti za rodovitna tla v domačem vrtu, predstavila pa je tudi tehnologije gojenja nekaterih zelenjadnic.
Zelenjavni vrtovi so od nekdaj del ohišnice, hkrati pa je vrt primeren ustvarjalni prostor za otroke. Pri zelenjavnih vrtovih je priporočljivo posnemati vzorce iz narave, kar pomeni, da poskušamo ustvariti načrtovan sistem, ki predstavlja tudi trajnostni življenjski prostor (spiralne grede, visoke gredice idr.).
Da delavnica ne bi bila monotona, smo med prvim in drugim delom poskrbeli za gibanje in telesno vadbo.