Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kuharski tečaj Praznične jedi

Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec in Horjul je 19. novembra v Osnovni šoli Dobrova organiziralo kuharski tečaj na temo prazničnih jedi. Tečaj je tako kot do zdaj vodil kuharski mojster Robert Merzel.
G. Merzel nam je najprej predstavil cvetačni narastek. Za pripravo tega potrebujemo dve žemlji, ki ju narežemo na kocke in te namočimo v 2 dl mleka. Posebej zmešamo 5 dag masla in 3 rumenjake ter iz beljakov stepemo trd sneg. Razcvetkano glavo cvetače skuhamo ter jo damo v zmes žemelj, masla in rumenjakov, snega in 1 dl kisle smetane. Začinimo, nežno premešamo ter nadevamo v pomaščene in z drobtinami posute majhne modelčke. Pečemo pri 160 stopinjah Celzija približno 30 minut. Ponudimo s smetanovo, paradižnikovo omako, zelenjavnim ragujem …

Poleg cvetačnega narastka je kuhar pripravil dobrote, kot so kari z rižem, svinjski file s priželjcem v mrežici, čebulna refoškova marmelada, svinjska ribica s kremnim sirom in zelišči v testu ter kostanjeva tortica s čokolado in kakijem.

Recept, ki se mi je zdel še posebej zanimiv in nevsakdanji, je čebulna refoškova marmelada. Kilogram čebule, narezane na rezine, pražimo na 1 dl olja in 80 dag sladkorja, dodamo 4 dl rdečega vina (refošk) in 1 dl balzamičnega kisa. Pražimo do želene gostote oz. mehkobe ter solimo. Zelo dobro se tale "marmelada" prileže kot priloga mesu in krompirju ali rižu oz. poljubno, glede na vaš okus.

Vse jedi so bile nekaj posebnega, bilo jih je imenitno pogledati in še bolje – pokusiti. To pa je le del specialitet, ki jih spoznavamo. Če jih želite spoznati kaj več, se nam pridružite na naslednjem kuharskem ali katerem drugem tečaju.

 

Dobrodošle tudi nove članice – leta niso pomembna. Prijave sprejema predsednica društva Ivanka Kokelj.

 

Andreja Dolinar

Oglejte si tudi