Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sreda, 07.12.2016

delno oblačno
Ponoči bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Na Primorskem bo začela pihati šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, ob morju ter v krajih z burjo okoli 3 stopinje C.
-2°C | 3°C
četrtek, 08.12.2016
-5°C | 6°C
petek, 09.12.2016
-2°C | 9°C
sobota, 10.12.2016
-4°C | 10°C
nedelja, 11.12.2016
-2°C | 8°C
Opozorila
Torek, 6.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
3°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Kuharski tečaj Praznične jedi


KMETIJSTVO

| |
09.12.2013      22:41
A A

Kuharski tečaj Praznične jedi


Društvo kmečkih in podeželskih žena Dobrova - Polhov Gradec in Horjul je 19. novembra v Osnovni šoli Dobrova organiziralo kuharski tečaj na temo prazničnih jedi. Tečaj je tako kot do zdaj vodil kuharski mojster Robert Merzel.


Dekleta in žene v polni gospodinjski učilnici OŠ Dobrova
Dekleta in žene v polni gospodinjski učilnici OŠ Dobrova
Deli:

G. Merzel nam je najprej predstavil cvetačni narastek. Za pripravo tega potrebujemo dve žemlji, ki ju narežemo na kocke in te namočimo v 2 dl mleka. Posebej zmešamo 5 dag masla in 3 rumenjake ter iz beljakov stepemo trd sneg. Razcvetkano glavo cvetače skuhamo ter jo damo v zmes žemelj, masla in rumenjakov, snega in 1 dl kisle smetane. Začinimo, nežno premešamo ter nadevamo v pomaščene in z drobtinami posute majhne modelčke. Pečemo pri 160 stopinjah Celzija približno 30 minut. Ponudimo s smetanovo, paradižnikovo omako, zelenjavnim ragujem …

Poleg cvetačnega narastka je kuhar pripravil dobrote, kot so kari z rižem, svinjski file s priželjcem v mrežici, čebulna refoškova marmelada, svinjska ribica s kremnim sirom in zelišči v testu ter kostanjeva tortica s čokolado in kakijem.

Recept, ki se mi je zdel še posebej zanimiv in nevsakdanji, je čebulna refoškova marmelada. Kilogram čebule, narezane na rezine, pražimo na 1 dl olja in 80 dag sladkorja, dodamo 4 dl rdečega vina (refošk) in 1 dl balzamičnega kisa. Pražimo do želene gostote oz. mehkobe ter solimo. Zelo dobro se tale "marmelada" prileže kot priloga mesu in krompirju ali rižu oz. poljubno, glede na vaš okus.

Vse jedi so bile nekaj posebnega, bilo jih je imenitno pogledati in še bolje – pokusiti. To pa je le del specialitet, ki jih spoznavamo. Če jih želite spoznati kaj več, se nam pridružite na naslednjem kuharskem ali katerem drugem tečaju.

 

Dobrodošle tudi nove članice – leta niso pomembna. Prijave sprejema predsednica društva Ivanka Kokelj.

 

Andreja Dolinar





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
December 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
06.12.2016
Danes ni dogodkov.
07.12.2016 | Kultura
Jazzva koncert

Bodite prvi pri oddaji mnenja.