Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Prvi defibrilator v gasilskem vozilu

Od novega leta dalje ima tudi občina Cirkulane defibrilator, ki se uporablja v primerih zastoja srca in lahko tako rešuje življenja. Na pobudo Štaba civilne zaščite in cirkulanskih gasilcev je nakup defibrilatorja omogočila občina Cirkulane, prvo aparaturo pa so zaenkrat namestili kar v gasilsko vozilo, da je izurjenim prostovoljcem lahko zmeraj pri roki.

»Sicer pa je defibrilator lahko v pomoč tudi prostovoljcem v ekipi CZ Prve pomoči, ki smo jo ponovno ustanovili lani,« pojasni občinski gasilski poveljnik Ivan Tetičkovič, ob tem pa doda, da so med gasilci štirje uspešno zaključili tudi usposabljanje za bolničarja, trije prostovoljci pa so za to delo usposobljeni tudi v Štabu CZ, ki mu poveljuje Zoran Dernikovič. Na srečo ta dragocena aparatura, ki rešuje človeška življenja, v občini Cirkulane še ni bila v uporabi, imajo pa jo v stalni pripravljenosti. V prihodnje lahko pričakujemo, da bo prvemu cirkulanskemu defibrilatorju sledil še kakšen in bo nameščen kje na vidnem in dostopnem mestu.

Kaj je defibrilator?

Srčni zastoj je najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu. V veliki večini primerov srčnega napada so prisotni očividci, ki bi lahko s pravilnim ravnanjem in uporabo primernih sredstev in metod rešili marsikatero osebo z zastojem srca. Nezadostna oskrba srca s kisikom je najpogostejši vzrok za zastoj srca, vzrok za pomanjkanja kisika je zamašitev žile. Pride do procesa fibrilacije. Da bi razumeli ta proces, si oglejmo delovanje srca. Srce je mišični organ, ki z nadziranim krčenjem poganja kri po telesu. Signali iz ritmovnika srca širijo signal od zgornjega dela srca navzdol in tako v zaporedju krožno krčijo določene prekate srčne mišice. Če je del srčnega tkiva poškodovan, se signal ne širi v pravilnem vrstnem redu in zato pride do nenadzorovanega krčenja srčne mišice. Zaradi tega se prekine črpanje krvi po telesu. Najbolj efektivna metoda zdravljenja je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED).  Ob takojšnji uporabi defibrilatorja po zastoju je verjetnost preživetja 90 %.  Defibrilator je naprava, ki ustavi fibracijo srca. Na prsni koš se namestijo elektrode, ki ustvarijo močen električni sunek, ki resitira srce in omogoči njegovo normalno bitje.

Vir: defibrilator.blog.siol.net

Povezave

Defribilator

Oglejte si tudi