Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
13°C
PET.
14°C
10°C
Oceni objavo

Čez Barje se je zapodilo 97 tekačev

Na oktobrskem Teku Barje v Bistri je bilo za kar tretjino več udeležencev kot leto poprej. Tradicionalna, že peta prireditev domačega telovadnega društva je dala tudi nov rekord najdaljše, 8780 metrov dolge trase; 34-letni Novomeščan Sebastjan Puš jo je pretekel v 29 minutah in 9 sekundah.
Organizatorjem iz TVD Partizan Borovnica se je to pot res na široko nasmejala sreča. Vreme je bilo bolj spomladansko kot jesensko, izven sence pa že prav poletno. Trase, se pravi poljski kolovozi, so bili še sveže popravljeni. Flora in favna barjanskega krajinskega parka pa kar ni vedela, ali bi se pripravljala na začetek ali konec zime. Tako je levo in desno od poti dehtelo, iz grmovja in jarkov pa se je oglašal zaščiteni živelj borovniškega Maha.

In v to idilo se je izpred romantičnega bistriškega gradu letos zapodilo 97 tekačev in tekačic z vseh koncev Slovenije. Prvi med njimi cicibani in cicibanke, ki so tekli na 500 metrov. Med fanti je slavil osemletni Klemen Bogataj, sledil mu je Ahac Petrič, temu pa Miha Podobnik. Najhitrejša med dekleti je bila Maja Margon, nato Ajda Ušeničnik in pa Lara Dobrovoljc. Z njimi sta tekla tudi najmlajša tekmovalca, triletna Ana in Anže Gutnik. Tisoč metrov je najhitreje pretekel desetletni Tomaž Dobrovoljc, za vrat pa sta mu dihala Nace Mikuš in David Pečlin. Od deklet se je najvišje uvrstila Anita Gorišek, ki je ugnala štiri leta mlajši tekmici, Niko Smole ter Petro Bogataj. Z 2000 metrov dolge trase je prvi prihitel trinajstletni Martin Molk, za njim Urh Ušeničnik, nato pa še deklice, Ajda Osolnik ter Zoja in Gaja Schlamberger. Na »polmaratonski« disciplini teka na 5320 metrov so se v kategoriji od 16 do 30 let najvišje uvrstili Jan Trček, Jure Trček in Žan Dobrovoljc, od žensk pa Breda Škedelj, Meta Mramor ter Jerica Škedelj. V kategoriji do 50 let je prvo mesto osvojil 39-letni Zahid Abdaković, ki je s 17 minutami in 36 sekundami dosegel tudi najboljši čas trase. Za njim sta bila Mitja Margon in Gorazd Petkovšek. Od žensk je bila najhitrejša Tina Mioč Žvanut, za njo Verica Mioč ter tretja Marija Velkovrh. V kategoriji nad 51 let je prevladal Vojko Arzenšek, sledila sta mu Jožef Zemljič in Jani Merc, slednji s častitljivimi šestdesetimi leti tudi najstarejši tekmovalec, ženski predstavnici pa sta bili le dve, Barbka Močivnik Škedelj ter Milka Zupan. Za najdaljšo, »maratonsko« preizkušnjo se je odločilo največ, kar 52 tekmovalcev, ta izbira pa je pomenila, da si, ko si se na koncu nasadov borovnic znašel na razpotju s krajšo traso proti Bistri, ki je zavila v prijetno senco, pot nadaljeval naravnost proti žgočemu soncu in po odprtem kolovozu, brez kančka senčice. No, 8780 metrov so zmogli vsi do zadnjega in brez zdravniške pomoči. V kategoriji do 30 let je bil najhitrejši šestnajstletni Vid Drobnič, na drugem mestu se je znašel leto mlajši Andraž Peklenk in na tretjem Anže Pečar. Od deklet je bila najhitreje na cilju Mateja Novak, za njo Alenka Frank in nazadnje Meta Turk. V najštevilčnejši kategoriji do 50 let je bil tudi 34-letni Sebastjan Puš, ki je poleg prvega mesta osvojil tudi rekord proge. Srebra se je polastil Uroš Sojer, brona pa Jože Fortuna. Pod štirideset minutami je tekla najhitrejša ženska Natalija Mašera, za njo pa sta v cilj prihiteli Urška Poltrini Bevk ter Klara Bajec. V starostni kategoriji nad 51 let je prednjačil Andrej Tribušon, za njim pa Tone Korošec in Viktor Drašler. Na ženskem polu je prvo mesto osvojila Marjetka Rot, za njo pa se je uvrstila najstarejša tekmovalka, 53-letna Helena Žakelj.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi