Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Zelo moker županski krst

Učenje je začetek bogatstva. Učenje je začetek zdravja. Vsi človeški čudeži se začnejo z iskanjem in učenjem. Prevzemam funkcijo župana in se učim. Nekatere stvari še bolj počasi, nekatere pa zaradi nepričakovanih dogodkov zelo hitro. Sem pa potihem tudi že upal na kakšen čudež. A preden sem zares zavihal rokave, sem moral najprej obuti škornje.

Pred volitvami sem obljubil, da bom poskrbel za podporo človekoljubju in optimizacijo organizacije in postopkov zaščite zdravja in premoženja občanov, nisem si pa predstavljal, da bo to postala prvenstvena naloga ob prvem novembrskem večeru, polnem dežja. V primerjavi z bližnjimi občinami Cerknico, Igom, Loškim Potokom,  je vodna ujma samo oplazila našo občino (mogoče je bil to čudež…). A podivjana Prušnica, narasla Borovniščica in nekaj drugih vodotokov je predstavljalo resno grožnjo zdravju in premoženju naših občanov.  Zato so mnogi občani in občanke - pa tudi vaš župan - bolj malo spali dve noči, gasilci pa še manj.

Nič novega  ne bom povedal s tem, da so bili za preprečitev večje škode in za najnujnejšo sanacijo škode najbolj zaslužni gasilci, tako kot pri februarskem žledu. Sam sem spremljal njihovo delo na terenu in za njihovo pohvalo ne obstajajo primerne besede. In čutim, da nobene besede zahvale niso dovolj.

Zahvaljujem se tudi občanom, ki so šli na lastno pobudo pomagat odpravljati poplavno škodo svojim sosedom ali bližnjim, ki so imeli v ujmi manj sreče od njih.

Cel svet je priča čedalje bolj pogostim skrajnim vremenskim pojavom, ki ogrožajo premoženje in zdravje ljudi. Letos tudi Borovnica ni bila izjema, in verjetno tudi v bodoče ne bo. Zato je moja kratkoročna prednostna naloga postala učinkovita organizacija samozaščite v občini. Poplave so namreč razkrile tudi nekatere resne pomanjkljivosti v sistemu samozaščite, zato se  že v kratkem na tem področju obetajo nekatere korenite spremembe. V teku je že nastajanje operativne študije in pričakujem, da vam bom njene izsledke in ukrepe lahko predstavil že naslednji mesec.

 

Vaš župan, Bojan Čebela

Oglejte si tudi