Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Pogorela je Kranjčeva hiša

V petek, 6. septembra, je malce pred polnočjo skozi okno prvega nadstropja Kranjčeve hiše, nasproti osnovne šole v Borovnici, nenadoma siknil ogenj. Gostje bližnje gostilne, ki so prvi opazili plamene, so te sicer poskušali pogasiti, a prav nesrečno – s praznimi gasilskimi aparati, ki so se nahajali v bližini, še od gasilske vaje dan pred tem. Vsi poskusi, da bi ustavili do tedaj že dodobra razdivjani požar, so bili tako neuspešni. Na kraj požara so medtem prihiteli gasilci PGD Borovnica in začeli gasiti z Zalarjeve ceste, po prihodu PGD Brezovica pri Borovnici pa še s Paplerjeve ulice. Ogenj pa se ni dal in se je kljub vsemu trudu gasilcev bliskovito razširil na celotno ostrešje ter skozi strešnike šinil proti temnemu nebu. Prav hitro je iz Logatca prihitel tudi dežurni vzdrževalec Elektra, ki je nato po navodilih vodje intervencije odklapljal glavne električne vode, ki se križajo ravno na tej hiši. Gašenju so se v kratkem pridružili še gasilci PGD Breg - Pako, PGD Verd s termokamero, PGD Vrhnika z avtolestvijo ter PGD Blatna Brezovica s cisterno. Vseh gasilcev je bilo 61, prišli so z dvanajstimi vozili. Požar so ukrotili šele po delnem razkritju strehe, požarna straža pa je morala zaradi tlečega ostrešja vztrajati do dopoldneva, ko so lahko tudi izpraznili spodnjo trgovino z oblačili Stik, kamor se sicer ogenj na srečo ni razširil.

O vzroku požara se še ugiba; goreti naj bi sicer začelo na lesenih stopnicah v prvem nadstropju, kamor pa se je mogoče povzpeti le prek terase ali na kak drug alpinističen način. V deloma zapuščeni stavbi so gasilci v preteklosti že dvakrat intervenirali po prijavi, da se iz nje kadi. Zadnjo besedo na to temo bodo imeli kriminalisti, svoje pa je že povedal gradbeni inšpektor, ki je odredil rušenje nevarnih delov stavbe.

V Kranjčevi hiši je bila že pred drugo svetovno vojno trgovina, iz Kranjčeve družine pa izvira tudi znani borovniški pisatelj in dramatik Jože Kranjc. V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je imela borovniška mladina v stavbi klubske prostore s plesiščem, ki je bilo znano daleč naokoli.

 

Tekst in foto Damjan Debevec

Oglejte si tudi