Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Rastem s knjigo

V letošnjem šolskem letu smo se že devetič vključili v projekt Rastem s knjigo, ki ga pripravljajo: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Združenje splošnih knjižnic.

Uradno se je projekt pričel 8. septembra na mednarodni dan pismenosti. Projekt je namenjen slovenskim sedmošolcem z namenom, da bi bolje spoznali slovensko leposlovje. V šolskem letu 2014/2015 je vsak sedmošolec prejel knjigo Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka. Učenci so obiskali splošno knjižnico, kjer so se seznanili z zgodovino, cobiss sistemom, gradivo so iskali v vzajemnem in lokalnem katalogu. Knjigo so prebrali za domače branje.

 

Cilji projekta so:

  • Predstaviti učencem pomen branja (branje kot vir informacij in znanj, branje za zabavo in užitek).
  • Predstaviti učencem splošno knjižnico in jih spodbuditi k samostojnemu obiskovanju le-te.
  • Promovirati vrhunske slovenske mladinske avtorje.
  • Podpreti razvoj knjižne produkcije za mladino.

 

V Borovnici projekt Rastem s knjigo izvaja Knjižnica dr. Marje Boršnik Borovnica. Učenci sedmih razredov borovniške šole so se razdelili v dve skupini in izmenično v okviru pouka in pod vodstvom Metke Pristavec Repar knjižnico obiskali 18. Decembra 2014. Spoznavali so vrste knjižnic, njihovo delo, zbirko gradiva in postavitev na policah, zgodovino, brskali so po bazi cobiss in reševali učne liste. Druga skupina je med tem v šolski knjižnici pod vodstvom Miriam Svete spoznavala dela Slavka Pregla  in Slovar slovenskega knjižnega jezika. Po glavnem odmoru sta se skupini zamenjali. Svoje misli o projektu Rastem s knjigo so učenci pri pouku slovenskega jezika tudi zapisali.

 

Metka Pristavec Repar

Foto: Nika Čelesnik

 

Ideja za projekt se mi zdi zanimiva, ker s tem osnovnošolski otroci berejo več knjig. To nam nadgradi razgledanost in domišljijo. Všeč mi je bilo delo v skupinah, v njih smo brskali po spletni bazi cobiss. V šolski knjižnici mi je bilo všeč samostojno brskanje po SSKJ in biografijah pisateljev in ilustratorjev.

Črt Zorman

 

Projekt Rastem s knjigo mi je bil všeč, ker smo dobili svojo knjigo in dan preživeli v knjižnici.

Nina Košir

 

Všeč mi je bilo, ker smo si ogledali film o Slavku Preglu.

Adna Muratovič

 

Všeč mi je bilo, ko so nam pokazali 100 let stare knjige.

Klemen Debevec

 

Projekt Rastem s knjigo je bil zelo zanimiv dogodek. Odšli smo v knjižnico, reševali učni list in brskali po bazi cobiss.

Andraž Ferk

 

Menim, da je projekt Rastem s knjigo dober, saj spodbuja otroke k branju. V splošni knjižnici smo brskali po spletni strani www.cobiss.si, knjižničarka Simona pa nam je povedala tudi zgodovino knjižnice.

Eva Srebrenič

 

Vesela sem knjige, ki smo jo dobili, saj ima veliko ilustracij. Naučila sem se tudi uporabljati SSKJ. Z velikim veseljem bi še kdaj imela takšen projekt.

Neža Novak Dolinšek

 

Najbolj mi je bilo všeč iskanje pomena besed v slovarju. Zelo zanimivo je bilo iskanje knjig v računalniškem katalogu cobiss in v tem projektu sem se zelo zabaval.

Gal Stanovnik

 

Projekt mi je bil zelo zanimiv, saj sem veliko izvedel o knjigah, knjižnicah in njihovi zgodovini. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo brskali na internetu po bazi cobiss in reševali učne liste. Težko pa mi je bilo iskanje besed v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. V šolski knjižnici pa mi je bilo najbolj všeč, ko smo dobili knjigo Odprava zelenega zmaja.

 

Žan Vrabec

 

Projekt Rastem s knjigo mi je bil všeč, ker rada berem knjige. Šli smo v Knjižnico dr. Marje Boršnik in tam so nam pokazali, kako se uporablja spletna stran cobiss.

Agnesa Salkičević

 

Najbolj mi je bilo všeč, da smo dobili knjigo.

Julija Šraj

 

Zelo sem bila vesela, ko smo dobili knjigo Odprava zelenega zmaja. Že takoj, ko sem jo dobila v roke, se mi je zdela zabavna zaradi ilustracij.

Loti Turšič

 

Dobil sem knjigo, ki je zelo zanimiva. Presenečen sem bil, ker smo v knjižnici delali z računalnikom in iskali po spletni strani cobiss.

Ivan Kolačko

 

Projekt mi je bil všeč, ker sem se naučila rezervirati knjigo na spletni strani cobiss. Ker rada berem, sem  se razveselila tudi knjige Odprava zelenega zmaja. Všeč mi je bilo, ko smo izvedeli zgodovino knjižnice, ki se imenuje po dr. Marji Boršnik. V njenem rojstnem kraju tudi živimo. Upam, da bomo tak projekt imeli tudi v višjih razredih. V šolski knjižnici smo iskali po slovarju, za katerega nisem vedela, da je tako debel.

Miša Trček

 

Projekt Rastem s knjigo naj bi otrokom povedal, da naj berejo knjige.

David Samsa

 

Všeč mi je bilo in naučila sem se, da te knjiga ponese v drug svet. Svojega jezika se lahko učimo z branjem knjige. V knjižnici so nam pokazali, kako prideš na cobiss stran in rezerviraš knjigo. Povedali so nam tudi zgodovino knjižnice.

Lara Jarnević

 

Oglejte si tudi