Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Izlet v Novo mesto in Suho krajino

Letošnji tradicionalni društveni izlet nas je popeljal na Dolenjsko. Na cilju nas je sprejel predsednik TD Suha Krajina, Vlado Kostevc.

V Novem mestu smo se razdelili v dve skupini. Ena si je ogledala z vodnikom Vinkom mesto. Ogled je bil zanimiv in izvedeli smo marsikaj novega. Druga skupina pa je opravila vožnjo z Rudolfovim splavom, ki je odličen primer dobre prakse, saj gre za turističen produkt z animacijo in interpretacijo. Skupini sta se potem zamenjali. Že tu v Novem mestu smo lahko okušali cviček.

 

Nato smo se vozili skozi Dolenjske Toplice in prispeli do Loške vasi, kjer smo imeli odlično malico. Tam smo pridobili dobro energijo, saj sta se skupini prvič združili. Kmalu smo odkrili, da nima Soteske le Bohinj, ampak je ena s slavno zgodovino tudi na Dolenjskem. Tam smo si z vodnico Darjo ogledali Hudičevega turna in depo Tehničnega muzeja iz Bistre, kjer so spravljena najrazličnejša vozila. Sledila je vožnja ob čudoviti reki Krki do Dvora, kjer smo bili prvi obiskovalci obnovljenega območja Auerspergove železolivarne, največjega in najpomembnejšega tehničnega spomenika železolivarstva na Dolenjskem in v Sloveniji. Ogledali smo si tudi nov turistično-zgodovinski center z učilnico in galerijo ter plavžom.

 

Pot nas je nato peljala skozi Stavčo vas do Žužemberka, kjer nas je na gradu čakal sprejem poveljnika zmagovite krščanske vojske Andreja Šumberskega s spremstvom, pozdrav ljudskih pevk, suhokranjska tržnica, voden ogled gradu, pozdrav kastelana Jurija Turjaškega in za nekatere vrhunec: degustacija vin cviček in zweigelt, ki je prava posebnost tega področja.

 

V Turističnem društvu Bohinj upamo, da so naši člani na izletu uživali v spoznavanju novih krajev, zato upamo, da tudi naslednje leto odkrijemo kakšen zanimiv konec Slovenije.

 

 

TD Bohinj

Oglejte si tudi