Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Športni park pri osnovni šoli dobiva novo podobo

Bled - Investicija v Športni park pri blejski osnovni šoli se je pričela že jeseni, dela pa so preko zime prekinjena. V sklopu 1. in 2. faze, ki sta torej v teku, so že bila izvedena vsa zemeljska dela, gradnja podzemne infrastrukture kot je odvodnjavanje, ponikovalnice, napeljave elektrike in javne razsvetljave ter vodovoda. Izvedeni so bili tudi vsi tamponi in asfaltiranje športnih igrišč ter tekaške atletske proge. Elektro Gorenjska je pod zemljo prestavil tudi daljnovod iz transformatorske postaje v Hotelu Astoria, ki poteka pod športnim parkom mimo pokopališča proti Zasipu in Rečici.

 

V začetku spomladi sledi zaključek obeh začetih faz z izvedbo politanske prevleke 200-metrske atletske proge, ureditvijo poti v športnem parku in intenzivna zasaditev oziroma zazelenitev območja. Posebnost tega parka je namreč umeščenost v ledeniško moreno, zato je bil na podlagi usmeritev zavoda za varstvo kulturne dediščine velik poudarek na krajinskem urejanju. V športnem parku bo prevladovala zasaditev z avtohtonimi, nealergenimi rastlinami, med katerimi bo še posebej izstopalo sadno drevje in grmičevje. Park bo tako poleg športnih vsebin namenjen tudi naravoslovnemu in gospodinjskemu pouku.

 

Trenutno objavljen razpis zajema 3. fazo, v okviru katere se bo postavila oziroma obnovila ograja okoli igrišč, postavile klopce in koši za smeti, dodatno se bo zazelenilo obstoječa parkirišča, pri avtobusni postaji pa bo zgrajena betonska ploščad. Na ploščadi je predviden večnamenski nadstrešek in objekt, ki bo na eno stran služil kot pokrita avtobusna čakalnica, na drugo pa kot čakalnica na športne aktivnosti. V tem sklopu bo tudi manjši energetski in sanitarni objekt s priključki za elektriko in vodo ter shranjevanje športnih rekvizitov.

S to investicijo Občina Bled nadaljuje vrsto ureditev v okolici osnovne šole v zadnjih treh oziroma štirih letih. Leta 2011 je bilo zgrajeno parkirišče z 68 parkirnimi mesti v vrednosti 150.000 EUR, leta 2012 nova enosmerna dovozna pot v vrednosti 150.000 EUR, ki je izrazito izboljšala prometno varnost, lani smo razširili in prenovili približno 500-metrski odsek Seliške ceste s pločnikom oziroma mešano površino za pešce in kolesarje ter drevoredom v vrednosti 300.000 EUR. Vse tri faze naložbe v športni park pa znašajo še 500.000 EUR. Skupaj samo na zunanji ureditvi torej preko 1,1 mil. EUR.

 

Poleg tega je bila s pomočjo t.i. švicarskih sredstev začeta energetska prenova šole z vgradnjo toplotnih črpalk, prenovo kotlovnice in postavitvijo sončne elektrarne v vrednosti preko 600.000 EUR. To je spremljala še prenova polovice strehe in ureditev strelovodov, kar je znašalo še dodatnih 50.000 EUR. Pripravljeni pa so tudi že idejni načrti za nadaljevanje celostne prenove in v letošnjem letu pričakujemo pripravo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, so sporočili z Občine Bled.

 

Oglejte si tudi