Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Tradicionalni 18. Riklijev pohod

Prva nedelja v juliju je na Bledu že tradicionalno posvečena spominu na Arnolda Riklija, priznanega zdravilca in ustanovitelja klimatskega zdravilišča na Bledu.

 Kljub deževnemu vremenu se je pred hotelom Golf v nedeljo, 3. julija 2016  zjutraj zbrala množica okrog šestdeset najbolj zagnanih in vztrajnih udeležencev, poleg  tistih stalnih kar nekaj novih pohodnikov z Bleda, širše Slovenije in tudi gostov hotelov, med njimi Riklijevi sorodniki iz Švice. Udeleženci so si pri prijaznih delavcih Zdravstvenega doma Bled lahko izmerili krvni tlak in sladkor. Zbrane je nagovoril idejni vodja prireditve dr. Leopold Zonik, ki je na kratko opisal življenje in delo Arnolda Riklija ter njegov pomen za razvoj turizma in prepoznavnost Bleda v svetu. Sledil je praktični prikaz uporabe palic za nordijsko hojo in pravilnega načina hoje.

Dež se je še okrepil, ko smo se v skupini začeli vzpenjati na Stražo, priljubljeno Riklijevo pohodno  točko, kjer je sledila  vodena  telovadba. Ob Riklijevem spomeniku je udeležence pozdravil Jaka Ažman, direktor Turizma  Bled. Pri koči na vrhu Straže nas je že čakal zdrav kakovosten zajtrk. Z obiskom sta nas počastila tudi Blejski župan Janez Fajfar in najbližja  Riklijeva sorodnica, pravnukinja gospa Margareta iz Avstrijske Koroške, ki je prejela spominsko priznanje, ostali udeleženci pa smo dobili izkaznice, kamor se bodo odslej vpisovali opravljeni pohodi.

Kljub prijetnemu vzdušju v koči in ne ravno prijaznemu vremenu smo strnili vrste, sestopili s Straže in nadaljevali pot skozi Mlino, kjer smo se osvežili z napitki, do Velike Zake, tam pa smo si v prijetni družbi in zadovoljni z opravljeno potjo privoščili krepko zelenjavno juho in sadje. Letos skok v jezero ni bil potreben, saj nas je celo pot spremljalo obilo vode izpod neba. Zato pa se je še toliko bolj potrdilo Riklijevo načelo zdravega načina življenja: »Voda je seveda koristna, še bolj zrak in največ svetloba!«

Riklijevega pohoda tudi letos ne bi bilo brez sodelovanja lokalne skupnosti. Zahvaljujemo se vsem,  ki ste pripomogli k izvedbi: Zdravstvenemu domu Bled, Sava hotelom Bled, Infrastrukturi Bled, ekipi koče na Straži, Osnovni šoli Bled, Penzionu Mlino, Restavraciji Camping Bled, vsem udeležencem in še posebej idejnemu vodji prireditve, dr. Leopoldu Zoniku.

 

Turizem Bled

Oglejte si tudi