Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Občinski podrobni prostorski načrt za južno razbremenilno cesto

Na torkovi seji občinskega sveta bodo svetniki in svetnice obravnavali še zadnji dokument pred začetkom gradnje južne razbremenilne ceste- to bo občinski podrobni prostorski načrt zanjo. Priprave nanj so se vlekle kot jara kača.

Občinski svet Občine Bled je sprejel Odlok o lokacijskem načrtu za južno razbremenilno cesto na Bledu. Na podlagi tega odloka je podjetje PNZ Projekt nizke zgradbe d. o. o, Ljubljana, izdelalo projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za južno razbremenilno cesto na Bledu in za projekt pridobilo vsa potrebna soglasja.

Zaradi spremenjenih predpisov, zagotovitve ustrezne propustnosti in zagotovitve prometne varnosti, projektne rešitve v PGD projektu odstopajo od določil Odloka o lokacijskem načrtu za južno razbremenilno cesto na Bledu, zato je bilo navedeni lokacijski načrt potrebno spremeniti in dopolniti oziroma sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt za južno razbremenilno cesto na Bledu. Župan Občine Bled je v skladu s 57. členom Zakona o prostorskem načrtovanju sprejel Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za južno razbremenilno cesto na Bledu.  Občina Bled je sklenila pogodbo o izdelavi OPPN za južno razbremenilno cesto na Bledu z LUZ d. d., Ljubljana. Decembra 2010  je občina zaprosila nosilce urejanja prostora za smernice. Sredi maja 2011 so dobili dopis Ministrstva za okolje in prostor, v katerem so Bled obvestili, da je za OPPN za JRC potrebno izvesti presojo vplivov na okolje. Za izdelavo okoljskega poročila so sklenili pogodbo z izdelovalcem Prostorsko načrtovanje, Aleš Mlakar, s. p. iz Ljubljane.

16. 8. 2011 je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo pozitivno mnenje o ustreznosti dopolnjenega okoljskega poročila in sprejemljivosti izvedbe plana na okolje za OPPN za JRC. Župan je 25. 8. 2011 sprejel sklep o javni razgrnitvi dopolnjenega osnutka OPPN za JRC in okoljskega poročila, ki je bilo izdelano v postopku celovite presoje vplivov na okolje. Javna razgrnitev je potekala od 2. septembra do 3. oktobra 2011. Javna obravnava je bila izvedena 12. 9. 2011 v Festivalni dvorani na Bledu. Zainteresirani so pobude, mnenja in pripombe podali v času javne razgrnitve pisno v knjigo pripomb, ustno na javni obravnavi ter po elektronski pošti. Stališča do pripomb so bila sprejeta 29. 11. 2011 in po pošti poslana vsem, ki so dali pripombe in bila javno objavljena na spletni strani občine Bled. Na podlagi sprejetih stališč do pripomb sta bila OPPN in okoljsko poročilo dopolnjena in v fazi predloga posredovana nosilcem urejanja prostora v pridobitev mnenj. Istočasno smo pristojno ministrstvo zaprosili za izdajo odločbe o sprejemljivosti vplivov plana na okolje.

Večina nosilcev urejanja prostora je na predlog OPPN izdala pozitivna mnenja, ostali nosilci urejanja prostora na vlogo niso odgovorili, zato se šteje, da so izdali pozitivna mnenja. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je izdalo odločbo, s katero ugotavlja, da so vplivi plana na okolje sprejemljivi ob upoštevanju omilitvenih ukrepov iz okoljskega poročila in so sestavni del predloga plana. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za sprejem Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Južno razbremenilno cesto na Bledu. Sprejem odloka za občino Bled nima novih neposrednih finančnih posledic, saj je nosilka nadaljnjih postopkov v zvezi s potekom Direkcija RS za ceste (DRSC).  V skladu s podpisanim protokolom med DRSC in Občino Bled pa bo slednja sofinancirala gradnjo južne razbremenilne ceste v višini 8,6 %, pri čemer se stroški pridobivanja ustrezne dokumentacije že štejejo kot del investicijskih stroškov. Vrednost gradnje je ocenjena na 30 mil. evrov, kar za občino pomeni pribl. 2,6 mil. evrov.

Oglejte si tudi