Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Veliko opravljenega dela in smeli načrti za prihodnost

Bled - Konec leta je tu, prvo branje proračuna za prihodnje leto na občinskem svetu pa že za nami. 18. decembra bo občinski svet proračun obravnaval še drugič, tako da bo Občina Bled, če ne bo kakšnih nepredvidenih zapletov, v leto 2013 vstopila s sprejetim proračunom. Kot je na seji povedal župan Janez Fajfar, je občinski proračun usklajen in zaprt, rdeča nit pa so investicije.

 

Lanskoletne investicije na področju prometne in druge komunalne infrastrukture so bile zajetne, vredne več kot dva milijona evrov, izstopa pa ureditev Rebra v KS Zasip (600.000 evrov), v teku pa je še obnova ceste na grad, ki bo veljala okoli 450 tisoč evrov. Tudi ostale investicije so bile obsežne, največja med njimi energetska sanacija in obnova strehe na blejski osnovni šoli, projekt, ki se bo nadaljeval še v prihodnja leta, pa je skupaj vreden kar okoli pet milijonov evrov. Na fotografiji: Blejska osnovna šola, kot bo izgledala po obnovi čez nekaj let.

Izhodišča za pripravo proračun je pravzaprav v veliki meri določila že država, saj se bodo v letu 2013 prihodki iz državnega proračuna zmanjšali za 15 odstotkov.  Kot je povedal direktor občinske uprave Matjaž Berčon, bodo z reorganizacijo občinske uprave zmanjšali tekočo porabo, povečali pa bodo investicijski potencial občine. ''Iskanje novih virov financiranja kot so sredstva EU in javni razpisi, je izredno pomembno, '' je dejal Berčon. Proračun za prihodnje leto bo tako težak nekaj več kot 11 milijonov evrov, investicijski odhodki pa se bodo glede na rahlo stagnacijo lani spet povečali.

 

Med razvojne prioritete blejske občine sodijo priprava dokumentacije za Severno razbremenilno cesto in druge državne ceste, kot so odcep Koritno, Kupljenik, krožišče med Koritensko in Seliško, pločnik od Astorie do Maka in podobno. Med razvojnimi prioritetami je tudi priprava dokumentacije za različne projekte.

Med večje infrastrukturne projekte v prihodnjih dveh letih so ureditev starih jeder Mlino, Bohinjska Bela in Rebr ter obsežen cestni program, v katerem naj bi sodeloval tudi koncesionar. ''Posebej je treba omeniti izgradnjo regijskega turističnega informacijskega centra, ki ga pripravljamo skupaj s TNP in bo na voljo kot osrednja info točka za vso Gorenjsko'', pravi župan Janez Fajfar. Projekt, ki ga bo Občina Bled sofinancirala v višini 200.000 evrov, v celoti pa velja 850.000 evrov, naj bi bil končan leta 2014. Med večjimi načrti najdemo tudi energetsko sanacijo in rekonstrukcijo vrtca, ki naj bi bila končana po letu 2014, pa tudi končno ureditev primarnega fekalnega kanala v središču Bleda.

Oglejte si tudi