Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Sprehajalne poti v občini Bled

Občina Bled primarno skrbi za z občinskim odlokom kategorizirane javne poti, ki jih je v občini za dobrih 66 km. Te so v večini primerov namenjene vsem oblikam prometa, nekatere od teh pa so rezervirane samo za peš in kolesarski promet oz. so dovoljenje posebne oblik prevozov npr. s kočijo ali turističnim vlakcem. Večinoma so te poti tudi asfaltirane ali vsaj v urejeni peščeni izvedbi in v veliki meri osvetljene. Sem spadajo vse poti okoli jezera, po parkih, samostojne kolesarske ali mešane površine za pešce in kolesarje ter nekatere manj pomemben ceste v naseljih, poljske poti ipd. V sklopu rednega vzdrževanje cestne in parkovne infrastrukture zanje namenjamo približno 250.000 evrov na leto, kar vključuje pluženje, pometanje, utrjevanje bankin, krpanje asfaltov, lukenj, prometno opremo in podobno.   

 

Naslednja kategorija poti, ki jih uporabljamo tudi kot peš ali kolesarske poti, so gozdne ceste in vlake, za katere sicer v tem trenutku nimamo natančnega podatka, saj evidence vodijo na Zavodu za gozdove, ampak jih je po oceni vsaj 50 km. Te so statusno urejene in vzdrževane po letnem programu, ki ga pripravi Zavod, za to pa v povprečju namenjamo približno 40.000 evrov letno. V tem trenutku tudi tečejo aktivnosti za trasiranje dveh novih vlak z mešano rabo oz. souporabo za kolesarjenje na relaciji Bled – Boh. Bela in južni dostop na Stražo.

 

Zadnja kategorija poti pa so sicer trasirane in na zemljevidih praviloma vrisane poti po okoliških osamelcih in do nekaterih razglednih točk, med katerimi so najbolj izpostavljene poti po Grajskem hribu in čez Višce do Mišce, po Straži, na Osojnico ter Ojstrico ter poti preko Homa, na Talež, na Kupljenik in Babji zob in podobno.  Status teh poti ni urejen, ampak so enostavno uhojene, nekatere tudi bolj ali manj označene, le izjemoma tudi infrastrukturno bolj urejene.

 

Zopet tukaj izstopajo poti proti Blejskemu gradu, ker potekajo večinoma po zemljiščih občine, zato so se v preteklih letih tam izvedla tudi obsežna vlaganja prvenstveno s strani upravljavca gradu, Zavoda za kulturo, in s soglasjem ali delnim sofinanciranjem občine. Te poti so primerno utrjene ali je na njih celo izdelano stopnišče, v veliki meri so osvetljene, zavarovane z ograjami, postavljena je urbana oprema. Vlaganja v zadnjih petih  letih so bila preko 300.000 evrov.

 

Preko Straže ali na Osojnico pa poti praviloma potekajo po zasebnih zemljiščih, delno tudi v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Tako so npr. poti preko Straže bolje vzdrževane, ker sta vsaj z dvema lastnikoma podpisana dogovora o odplačilu uporabnine, vendar to prvenstveno zaradi sočasnega poteka po  istih parcelah bodisi trim steze bodisi poletnega sankališča oz. smučišča. Najslabše pa so vzdrževane poti preko Osojnice, ker so bolj oddaljene, ker z lastniki ni nikakršnega dogovora, dodatno pa so bile poškodovane še v lanskem žledolomu. Večina lastnikov je svoj les pospravila šele v teh spomladanskih tednih, tako da občina, TD Bled in Infrastruktura sedaj pristopamo k urejanju teh poti.

 

Občina bo poskrbela za soglasja in dogovore z lastniki, TD za označitev poti, Infrastruktura pa za njihovo popravilo. Računamo, da strošek sanacije v letošnjem letu ne bo presegel 10.000 evrov. Sicer pa je redno vzdrževanje tudi sprehajalnih poti zajeto v Letnem programu urejanja javnih površin v občini. Vendar tudi z vidike organizacije dela (kadrovske omejitve, da ni potrebno najemati zunanjih izvajalcev) prioritetno urejamo bolj izpostavljene, bolj oddaljene pa dejansko pridejo na vrsto šele konec pomladi ali celo v začetku poletja.

 

Vir pokritja vseh teh zgoraj naštetih tekočih in investicijskih stroškov je neposredno iz proračuna občine, del namenjamo iz turistične takse oz. koncesijske dajatve iz iger na srečo, pribl. 10.000 evrov letno pa prejmemo celo za iz državnega proračuna za vzdrževanje gozdnih cest.

Matjaž Berčon, Občina Bled

Oglejte si tudi