Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Slovenski kulturni praznik

Bled - Pretekli teden so bile vse krajevne skupnosti v občini v znamenju praznovanja slovenskega kulturnega praznika. Slovesnosti so se vrstile skozi ves teden, osrednja pa je bila včeraj dopoldne.

 

Ob številnih prireditvah in dogodkih ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Bled, je bila osrednja slovesnost na praznični dan ob pol enajstih dopoldne, ko se je okoli dvesto udeležencev veteranskega pohoda na poti iz Radovljice do Vrbe ustavilo pri najstarejšem posvetnem spomeniku Prešernu na Bledu.

Osrednji govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, ki je v svojem govoru spomnil na domoljubje, na boj brez orožja, ki ga bije slovenska družba danes ter na pomen kulture, na kateri je narod zrasel in utemeljil svojo državnost. Nenazadnje je bila prav ”pisateljska ustava” tista, ki je začrtala pot slovenski osamosvojitvi.

 

Blejski župan Janez Fajfar je spomnil tudi na spomenik Prešernu, ki so ga Nemci med drugo svetovno vojno vrgli v jezero, a so ga domačini takoj po vojni postavili nazaj.

 

V kulturnem programu so nastopili Veteranski pevski zbor pod vostvom Franca Podjeda ter učenke in učenci blejske osnovne šole.

Oglejte si tudi