Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek programa Predelava mesa v mesne izdelke, tradicija in podjetnost

Konec aprila se je zaključil izobraževalni program Predelava mesa v mesne izdelke, tradicija in podjetnost, ki ga je izpeljala Ljudska univerza Ajdovščina ob sodelovanju strokovnjakov s tega področja. Petindvajset udeležencev programa je prejelo potrdila o zaključku programa in se ob fotografijah spomnili, kaj vse so v programu videli in slišali.
Pogledali so film Priložnosti so, ki jim bo morda v spodbudo za nadaljnje učenje in pri oblikovanju lastne podjetniške poti. Predstavili smo še sistem nacionalnih poklicnih kvalifikacij, NPK Predelovalec mesa na tradicionalni način ter kako pokazati drugim svoja znanja s pripravo osebnega portfolija – mape.

Druženje in izmenjavo izkušenj smo nadaljevali pri udeležencu programa, gospodu Ivanu Jamšku v Mančah, ki nam je prijazno razkazal svojo vinsko klet in predstavil vina ter svoje mesne izdelke. Kot zanimivost naj povemo, da je gospod 'pravi pesnik' in nam je večer popestril s prebiranjem  pesmi o vinu in trti. Ob  obloženi mizi z  izdelki naših udeležencev (salam, pancet, klobas, sira, kruha …), smo v pogovoru izvedeli, kako notranje bogati so naši ljudje, s čim vse se ukvarjajo, kakšne talente razvijajo … Z gotovostjo lahko rečemo, da imajo številna neformalno pridobljena znanja in izkušnje, ki jih je vredno ovrednotiti s pripravo osebne mape in pokazati širši javnosti.

Udeleženci so v opravljeni anketi izrazili tudi potrebo po formalnih izobraževanjih, saj so se tokrat za udeležbo v programu odločili predvsem zaradi novih znanj, poleg tega pa tako koristno izrabijo svoj prosti čas. Všeč jim je bilo, da v programu niso bila le predavanja, pač pa tudi obiski predelovalnih obratov pri nekaterih praktikih, ki se z mesninami ukvarjajo bolj načrtno, za prodajo na trgu. Izrazili so željo po nadaljevanju programa, ki bi ponudil še več praktičnih prikazov in informacij, zato se morda spet dobimo v jesenskem/zimskem času.

Zahvaljujemo se vsem predavateljem in tistim, ki ste nam prijazno odprli vrata svojih domov ter z nami delili svoja znanja, izkušnje!  

Program je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad in je bil za udeležence brezplačen.

Helena Furlan

Oglejte si tudi