Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Uspešni na mednarodnih tekmovanjih

V pomladnem času se znanje mladih glasbenih navdušencev, ki so ga »nabirali« v preteklih mesecih preizkuša na mednarodnih tekmovanjih, ki se dogajajo predvsem v naših sosednjih državah- Italiji, Srbiji in Hrvaški.
Naši južni sosedi imata skoraj enak sistem glasbenega izobraževanja in zato se njihovih mednarodnih tekmovanj redno udeležujemo, saj so rezultati primerljivi in učenci dobijo pozitivno povratno informacijo, kako uspešni so pri svojem glasbenem poustvarjanju. Italija sicer ne pozna sistema javnega glasbenega šolstva, kot je uveljavljen pri nas, vendar je odločilna bližina mest, kjer se tekmovanja odvijajo in seveda drugačen pristop k ocenjevanju, včasih pa celo denarne  ali praktične nagrade najboljšim.

Eno najbolj znanih in prepoznavnih mednarodnih tekmovanj zadnjih let je SVIREL, ki poteka v različnih krajih prelepih Goriških Brd. Udeležujejo se ga  glasbeniki iz celega sveta, tudi iz ZDA, Južne Koreje in Japonske.

Tega tekmovanja se je letos udeležilo sedem naših učencev in ena komorna skupina. Priznanje za udeležbo je prejela tolkalistka Zala Tomažič, Vito Grohar, prav tako tolkalist pa srebrno plaketo. Njun mentor je Uroš Nemanič. Flavtistka Megi Nabergoj iz razreda profesorice Jelene Pešić je prejela bronasto plaketo. Violinistki Lea Škrlj in Anika Tratnik sta prejeli srebrno plaketo, Zala Zabukovec pa bronasto plaketo. Njihova učiteljica je profesorica Kristina Markovič. Andreja Bone, violinistka, ki jo poučuje profesorica Polona Praček je z odličnim nastopom osvojila zlato plaketo.

S prvim mestom, 99 točkami in zlato plaketo pa se lahko pohvali Trio Amicus (Ema Gregorčič-klavir, Eva Faganelj- flavta, Katarina Lozar- flavta). Ta zelo uspešni komorni sestav odlično vodi profesor Armando Mariutti. Na Mednarodnem tekmovanju pihalcev v Požarevcu (Srbija) so bile mlade glasbenice še uspešnejše-prejele so 100 točk, lavreat in osvojile prvo nagrado. Na tem tekmovanju se je članica tria Katarina Lozar pomerila tudi v solo disciplini in prav tako dosegla lavreat- 100 točk, prvo nagrado in posebno nagrado Lyra za najboljše izveden tekmovalni program! Njen uspeh je bil napovedan že na mednarodnem tekmovanju pihalcev v Varaždinu, kjer se je z učiteljem Armandom Mariuttijem prav tako veselila prve nagrade!

Tekmovanja pihalcev v Požarevcu sta se udeležili tudi saksofonistka Maša Kržič z učiteljem Miroslavom Paškvanom, ki je osvojila  99 točk, prvo mesto in prvo nagrado in klarinetistka Meta Kržič iz razreda Branislava  Trifkovića, ki je prejela drugo nagrado.

Tudi v Italiji so bili naši učenci uspešni. Mednarodnega tekmovanja »Giovani Musicisti-Citta di Treviso« so se udeležile tri učenke-flavtistki iz razreda profesorice Jelene Pešić, Lucija Fajdiga in Tinkara Kobal, ki sta vsaka v svoji kategoriji prejeli drugo nagrado, ter pianistka Nika Gorše, ki jo poučuje profesorica Ana Knez in je prejela 3.nagrado. Flavtistka Lucija Fajdiga se je udeležila tudi tekmovanja »Citta di Palmanova«  in osvojila 2.nagrado.

Vsem tekmovalcem so s klavirsko spremljavo k uspehu pomagale tudi predane korepetitorice  Ana Knez, Divna Jandrić in Bernarda Paškvan.

Omenim naj še učence profesorja Anteta Radnića, ki so se pomerili na kitarskem tekmovanju v Krškem. V solo disciplini je Ema Černe dosegla 3.nagrado, sodelovali pa so še štirje kitarski dui: Luka Grmek Seražin in Lea Podgornik, Ela Mermolja in Eva Mavrič Novak ter Vita Lavrenčič in Patricija Bevk- vsi so prejeli srebrno priznanje,  Ema Černe in Tina Skočaj pa sta skupaj dosegli zlato plaketo in 2.nagrado.

Na naši šoli torej še zdaleč ni dolgčas! Veselimo se še naših zaključnih koncertov, ki se bodo zvrstili v naslednjih dveh tednih: 24.maja v Dvorani 1.slovenske vlade, 6.junija na Dvorcu Zemono, vmes pa še od 29. maja do 2.junija kitarski dnevi, ki nam bodo na različnih prizoriščih ponudili pester izbor glasbe za brenkala.

Želimo si, da bi radosten in razgiban konec šolskega leta delilo z nami čim več poslušalcev- potem pa nas čaka le še skok v počitnice in brezskrbno poletje!
BLP

Oglejte si tudi