Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Pomladni utrinki

Ko se je začela kazati v naravi pomlad v pisanih cvetovih in žvrgolenju ptic, smo čutili topel pridih tudi v našem razpoloženju. Toplejši dnevi so začeli klicati po novem življenju in novem ustvarjanju. Da smo lahko del tega tudi mi. Vabili so po ustvarjanju vezi, ki so nevidne, pa vendar pletejo naše medsebojne odnose. Da je naše delo lahko rodovitno, zadovoljujoče, lahko prispeva vsak izmed nas.
V mesecu marcu se po hladni zimi začenja toplejši letni čas, spomnimo pa se ob posebnih dnevih tudi naših najbližjih, s katerimi pletemo vedno nove zgodbe.

Misel na praznike, ki so bili pred nami, so nam priklicali nasmeh na obraz. Različne ideje in spretne otroške roke zapolnjujejo čas v podaljšanem bivanju. Želja po spoznavanju novega in ustvarjanju je že v otroku. Potrebna je le spodbuda, material na mizi in otroci s škarjami in lepilom v rokah samovoljno in vedoželjno zapolnijo prostor okrog nje. Učiteljice smo skupaj z učenci v različnih delavnicah združile otroško ustvarjalnost in inovativnost. Največ pozornosti smo  namenili svojim družinam, kjer vsi vsak dan gradimo nove odnose, ki nam velikokrat osmislijo življenje.

V 1. a in 1. c so učilnico spremenili v grafični atelje. Najprej je bilo potrebno izdelati matrico. Otroci so iz šeleshamerja izrezali dele tulipana, ki so jih dobro prilepili na debelejši papir in tako dobili matrico. Sledila je priprava stiskalnice in tiskarskih barv, s katerimi smo premazali matrico. Nato smo jo položili na risalni list in jo s pomočjo stiskalnice odtisnili. Dobili smo grafični list z motivom tulipana. Ker je bila izdelava grafike otrokom zelo zanimiva in je učiteljica imela pri odtiskovanju veliko pomočnikov, smo se odločili, da naredimo še eno matrico. Tokrat je bil naš motiv prijateljstvo, pomoč, povezovanje, sreča in zato so nastale grafike z naslovom Cvetoča mreža. Odtisnjene so na voščilnico. Otroci so s svojimi spretnimi rokami iz tulca in barvanega papirja oblikovali cvetico. Skupaj z objemom in lepo mislijo so jo podarili svoji mami.

Naši ustvarjalnosti pa kar ni videti konca in misel na veliko noč nas je potegnila v ustvarjalni objem. Barvanje jajc v čarobnost pirhov je ena najlepših dejavnosti, pri kateri se otroci prepustijo domišljiji. Ampak od kje jajca za pirhe? Brez kokoške pa ne gre! Zato smo izdelali kokoško, ki bo pazila na vsa svoja, prav posebna jajca.

V 1. a in 1. b smo izdelali voščilnice iz valovite lepenke in blaga ter oblikovali namizne družabne igre. Učenci so oblikovali svoja pravila. Ob materinskem dnevu so igro lahko preizkusili tudi doma. V drugem razredu so izdelovali voščilnice s tulipani in metulji ter pripravili stojala za papirnate prtičke za slavnostno kosilo. Tretješolci so ustvarili cvetlice, šopek cvetja z bombončki in pa ogrlico. V četrtem razredu so učenci oblikovali rože iz papirja in šivali lične krpice za pomoč v kuhinji.

V oddelku petega razreda v podaljšanem bivanju pa so tudi na svoj način pričakali pomlad. Izdelovali so rože iz odpadne embalaže in kartona, in sicer tudi v sodelovanju z učenci 2. razredov. Nastal je bogat šopek zanimivih cvetlic, ki so ga postavili na razstavo v avli stavbe 2.

Pri interesni dejavnosti Ker nam ni vseeno, kjer sodelujemo z delavci Rdečega križa Ajdovščina, so učenci petega razreda posejali 190 lončkov z rožicami. Izdelali so tudi čestitke z lepimi željami. Vse to so namenili ob dnevu žena oskrbovankam doma starejših občanov v Ajdovščini in njihovim delavkam. Pod mentorstvom učiteljice Izidore Černigoj so pripravili kratek kulturni program, ki so ga predstavile učenke Tija Lah, Mia Feigel in Karin Vovk.

Lepa beseda,  topla dlan

ali darilo izpod naših rok

upamo, da so polepšali dan.

      

Učiteljice oddelkov podaljšanega bivanja

OŠ Danila Lokarja Ajdovščina                                                                                                                

 

 

 

Oglejte si tudi