Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Izzivi družabništva za starejše osebe

Konec februarja je prva skupina družabnikov na Goriškem uspešno zaključila program usposabljanja Družabnik/družabnica za starejše osebe.

Novi trendi nakazujejo na potrebo po storitvah, ki izboljšujejo pogoje za višjo kakovost življenja starejšega prebivalstva in njihovega aktivnega vključevanja v družbeno življenje. Pojavljajo se različni podporni programi in dejavnosti za dvig kakovosti življenja starejših. Vse bolj razvejana in široka tudi ponudba dejavnosti in storitev zajema dnevne centre za starejše, medgeneracijske programe za aktivno staranje in vrsto drugih podpornih programov.

Vse bolj se uveljavljajo tudi različne oblike pomoči starejšim na domu. Ena takih je družabništvo, ki  zajema različne storitve in aktivnosti za starejše za višjo kakovost življenja doma. Družabniki starejše osebe spremljajo po opravkih na banko, pošto in razne urade. Peljejo jih k zdravniku, v trgovino, knjižnico ali k sorodnikom. Z njimi se udeležujejo kulturnih dogodkov in prireditev. Obiskujejo jih na domu, se z njimi pogovarjajo, igrajo družabne igre in razvijajo ročne spretnosti. Starejši z ustrezno podporo družabnikov lažje premagujejo težave, s katerimi se vsakodnevno srečujejo. Družabništvo predstavlja novo področje dela, ki zahteva specifična znanja in spretnosti. Na Ljudski univerzi Ajdovščina smo pripravili daljši, 300-urni program usposabljanja za družabnike za starejše osebe. Udeleženci so spoznali značilnosti starejših oseb in okolja, njihove biološke in socialne značilnosti ter potrebe. Seznanili so se z vlogo in položajem starejših v družbi ter priložnostmi v lokalnem okolju. Spoznavali so storitev družabništva ter aktivnosti in storitve za starejše. Del programa je zajemal tudi podjetniške vsebine od zakonodaje in trženja do vodenja podjetja. Cilj programa je namreč prav razvijanje lastne podjetniške poti na področju družabništva starejšim.

Udeleženci programa že razvijajo poslovno idejo in iščejo priložnosti za profesionalno poklicno pot  na področju družabništva. Udeleženka programa, Silva Cigoj razmišlja takole »Družabnik kot poklic? Zakaj pa ne?  Sicer smo prva generacija, ki zaključuje izobraževanje. Čaka nas še veliko trdega dela, sodelovanja, usklajevanja, iskanja rešitev ... da poskusimo zaorati ledino v ta nov poklic. Upam in verjamem, da nam bo uspelo.«

Tudi mi verjamemo, da bodo z novimi znanji, jasno vizijo, odločnostjo ter vztrajnostjo, predvsem pa željo in ljubeznijo do dela s starejšimi, uresničili svoje načrte.

Eva Mermolja

 

Oglejte si tudi