Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Oživitev vrednot slovenske osamosvojitve - pravi odgovor na današnje izzive v državi

V Vipavi je bil na pobudo občanov v dvorcu Lantieri ustanovljen Območni odbor VSO (Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve) Ajdovščina – Vipava, katerega predsednik je postal Milan Poljšak.
Eden glavnih ciljev VSO je ohranitev vrednot osamosvojitve, ki jih je na plebiscitu zastavil slovenski narod, krepitev domoljubja in narodne zavesti in združuje vse, ki so sodelovali pri ustvarjanju političnih, gospodarskih, kulturnih temeljev osamosvojitve ali sodelovali v procesih osamosvojitve in vojni za Slovenijo, ne glede na današnjo strankarsko pripadnost.  Dobrodošli v združenje vsi, ki jim domovina nekaj pomeni.

V posmeh trditvi, da 11 krat ponovljena laž postane resnica, je medobčinski odbor pripravil tudi predstavitev zbornika "Bela knjiga slovenske osamosvojitve - nasprotovanja, ovire, izdaja" v Vipavi. Zbornik je v pogovoru z dr. Andrejo Valič Zver predstavil Janez Janša.  Zbornik predvsem predstavlja uradne dokumente, ki de facto dokazujejo, kdo in kateri so za samostojno Slovenijo v resnici delovali in kdo je takrat deloval tudi proti lastni državi. Mnogi, ki današnje stanje obsojamo, smo tudi prepričani, da je za to kriva ugrabitev države s strani slednjih v sredini 90 let, ko so stolčke ponovno zasedli ljudje, ki jim domovina pomeni samo lahko priložnost za okoriščanje na tuj račun.

Predstavitve zbornika so se v nabito polni dvorani udeležili tudi poslanka SD Eva Irgl, župan občine Vipava mag. Ivan Prices, predsednik združenja Aleš Hojs, generalni sekretar dr. Božo Predalič, predsednik Pokrajinskega odbora Peter Lemut ter bivši poslanec Rado Likar.

VSO je v Kočevski reki 14. decembra obeležila tudi obletnico prvega postroja enote TO, ki je bila le nekaj dni pred plebiscitom 17. decembra 1990 in je pomenil jasen signal takratni JA, da smo svojo samostojnost pripravljeni braniti tudi z orožjem.

Takratnega prvega postroja enote TO se niso hoteli udeležiti nekateri najvišji predstavniki takratne Slovenije in tudi letošnje obletnice so se udeležili predvsem navadni ljudje iz vse države. Teh, ki jim v raznih lepih službah država reže debele kose belega kruha in bi morali najbolj spoštovati čas, »ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski«, med  udeleženci slovesnosti žal skoraj ni bilo.

P. Lemut

Oglejte si tudi