Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Višje, hitreje, ceneje

Lavričeva knjižnica bo kmalu na optični povezavi.

Če se v koloni premikate proti morju, ste nemalo zavistni tistim, ki z letali frčijo preko vaših glav in bodo v hotelu že davno srebali koktajle, medtem ko boste vi še vedno bentili in si izmenjevali izkušnje s češkim turistom, ki mu je avto odpovedal poslušnost in uparil vsebino svojega hladilnika. No, z izmenjavo izkušenj ni nič napak, ampak včasih bi bil človek rad čim hitreje na cilju, po možnosti še za nižjo ceno. Najbrž se vas tako večina spomni časov, ko ste lahko, preden je vaš modem obdelal zahtevo za dostop do interneta, vmes peljali na sprehod še psa. Od takrat sicer ni minilo veliko časa, vendar so zahteve po čim hitrejših povezavah postale nujne in nekateri bi celo zatrdili, da imajo raje slabe ceste kot počasen internet.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je v lanskem letu pristopila k projektu IR optika. Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (85%) ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (15%). Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov v obdobju 2007-2013. Namen projekta je vzpostaviti optične povezave za organizacije s področja izobraževanja in raziskovanja do priklopnih točk s povezavo v Slovensko akademsko in izobraževalno omrežje – Arnes. Tako vzpostavljena infrastruktura bo omogočila ultra hitre povezave organizacij v skupno zaprto omrežje Arnes, kar pomeni zmogljivo, dolgoročno stabilno in trajno komunikacijsko rešitev. Projekt IR optika poteka v 50 izbranih krajih,v katerih bodo zagotovljene povezave do zavodov na tem območju.

V občinah Ajdovščina in Vipava je poleg Lavričeve knjižnice k projektu pristopilo še osemzavodov in optične povezave bodo vzpostavljene na dvanajstih lokacijah. Rok za izgradnjo priključkov na predvidenih lokacijah se je zaključil konec avgusta. Za ta del projekta sta poskrbela dva ponudnika, in sicer v občini Ajdovščina podjetje Advantd.o.o. iz Ljubljane v občini Vipava pa podjetje Vahtad.o.o. iz Komna.

Projekt se bliža zaključku in v prihodnjih tednih je pričakovati, da boljubljansko podjetje NIL d.o.o. na predvidenih lokacijah  vgradilo še potrebna stikala, ki bodo omogočila prehod na novo povezavo. Lavričeva knjižnica bo tako z optično povezavo priključila dve svoji enoti – osrednjo knjižnico v Ajdovščini in krajevno knjižnico v Vipavi. Minimalna zagotovljena hitrost preko nove povezave bo namreč vsaj 1 Gb/s, kar je občutno več od 10 Mb/s, kolikor jih premoremo sedaj v osrednji knjižnici v Ajdovščini. To bo precejšnja pridobitev, tako za zaposlene, ki bomo lahko hitreje in lažje opravljali svoje delo, kot tudi za vse uporabnike knjižnice, ki bodo hitreje prišli do želenih storitev in informacij. S priključitvijo neposredno na Arnesovo omrežje se bomo zavodi izognili tudi precejšnjim stroškom, ki smo jih dosedaj plačevali različnim ponudnikom povezav z internetom.

Lavričevi knjižnici se v bližnji prihodnosti obeta še ena pomembna tehnična pridobitev. V krajevni knjižnici v Vipavi bomo namreč v prihodnjih mesecih dobili knjigomat, ki bo članom omogočil večjo samostojnost uporabe knjižnice. Ampak o tem več kdaj drugič.

Pa še to, zaželeno je, da pse, kljub zmogljivejšim internetnim povezavam še vedno vozite na sprehode.

ms

Oglejte si tudi