Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Razstava "Tako zdaj, kot prej"

V Pilonovi galeriji Ajdovščina, v petek, 8. maja, ob 19h, napovedujemo odprtje samostojne razstave akademskega slikarja Zdenka Huzjana, profesorja na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ter prepoznavnega slikarja, grafika, pa tudi kiparja. Umetnik, ki je dejaven tudi kot pesnik in esejist, se bo v Pilonovi galeriji predstavil z izbranimi deli, zajetimi iz njegovega obsežnega slikarskega opusa, nastalega med letoma1999 in 2015.

Tokratna razstava del Zdenka Huzjana z naslovom »Tako zdaj, kot prej« je le delček, izbran iz njegovega izjemno ustvarjalnega opusa, umetnik pa se publiki predstavlja tudi s sliko iz cikla,slikanega prav za Pilonovo galerijo v Ajdovščini.

O delu Zdenka Huzjana je kustosinja razstave Tina Ponebšekzapisala: »V njegovem globoko osebnem slikarstvu je glavni nosilec eksistencialne stiske skrčena antropomorfna  figura, ki se zapira pred zunanjimi dražljaji sveta. Telo v Huzjanovih delih »reagira« na problematičnost sveta, ki se manifestira v tišini in globini obdajajočega prostora. Prostor je pri Huzjanu brezmejen, bodisi  izražen v energičnih barvnih ploskvahali kot neskončno monokromno barvno polje,... kjer se iz praznin prostora (iz kaosa), ustvarja »nova narava«, ki se nam prikazuje kot edina možna manifestacija jaza v realnem svetu

Z razstavljenimi deli iz serije Vzglavniki neba in zemlje, nekaj kiparskimi predmeti in osebnimi slikarskimi pripomočki, nam bo umetnik svoje ustvarjanje približal tudi preko dotika.

Zdenko Huzjan se je rodil 13. septembra 1948 v Lendavi. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1974 je končal tudi specialko za slikarstvo. Od leta 1997 kot redni profesor za risanje in slikanje poučuje na Oddelku likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad in priznanj: nagrado Prešernovega sklada (1988), Jakopičevo nagrado (2002), Župančičevo nagrado (2005),...Njegova dela se nahajajo v zbirkah muzejev in zbirateljev doma in v tujini.

Ob razstavi bo izšla zgibanka z besedilom kustosinje Tine Ponebšek. Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do 31. maja 2015.

DOGODKI, KI BODO POSPREMILI RAZSTAVO:

Nedelja, 10. maj, ob 17. uri: vodstvo po razstavi: vodi prof. Zdenko Huzjan, akad. slikar

Četrtek, 14. maj, ob 17. uri: vodstvo po razstavi: vodi Tina Ponebšek, kustosinja razstave

Sobota, 16. maj, ob 16. uri: otroška delavnica: vodi Tanja Cigoj, kustosinja pedagoginja

Četrtek, 21. maj, ob 10.30. uri: vodstvo po razstavi za slepe in slabovidne, v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica: vodi Tina Ponebšek, kustosinja razstave

Sobota, 30. maj, ob 16. uri: otroška delavnica: vodi Tina Ponebšek, kustosinja razstave

Cenik vodenih ogledov na osebo:

odrasli: 3,00 €

študenti, upokojenci: 2,00 €

šolarji, dijaki, invalidi, spremljevalci invalidov, brezposelni: brezplačno

*otroška delavnica: 2,00 €

*Otroške delavnice so primerne za otroke od 5 let naprej. Priporočamo spremstvo odrasle osebe.

 

Urnik Pilonove galerije Ajdovščina:

torek – petek: 9.00-18.00 / sobota, nedelja: 15.00-18.00 /zaprto: ponedeljek in prazniki

 

 

Oglejte si tudi