Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Izkušnje štejejo

Posebnost programa Ljudske univerze Ajdovščina za pridelavo, predelavo zelišč je, da se udeleženci večkrat srečajo s praktiki, ki so z zelišči povezani na različne načine in pridobivajo nove izkušnje, stike.
Tokrat so nas ob cesti na Vogrskem pričakali rastlinjaki vrtnarije Majdin gaj. Že od daleč vsak lahko opazi, kaj je dejavnost Majde Blažič in Olge Železnik, saj se oko ustavi na napisih - eko zelišča, eko sadike zelenjave. Izvedeli smo, da se je pot gospe Olge začela v letu 1991 z vzgojo ljubiteljskega okrasnega cvetja. Okrog leta 2001 so ponudbo cvetja in zelenjave nadgradili z zelišči in med prvimi v Sloveniji pridobili ekološki certifikat. V vrtnariji se radi ustavijo ljubitelji zelišč in vsi, ki potrebujejo ekološko zemljo ter gnojila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Sodelujejo pa tudi s priznanimi institucijami in pridelovalci zelišč v slovenskem prostoru, saj danes nudijo ekološke sadike okoli 70 do 90 različnih vrst zelišč, tudi eksotičnih in divjeraslih kot sta arnika in tavžentroža. Poleg kvalitetnih sadik so pomembni nasveti, izkušnje strokovnjaka o ustrezni zasaditvi in oskrbi rastlin na domačem vrtu, njivi.

Tudi naša skupina je dobila marsikateri koristen napotek o setvi, razmnoževanju, oskrbi zelišč. Ob zaključku pa so nas za rastlinjaki prijetno presenetile na prostem postavljene energijske točke in številna zelišča v zeliščnem vrtu gospe Olge, kjer se ob opravilih družijo člani skupine 'Dobra misel'. Tako so tudi naši udeleženci iz vrtnarije odšli polni pozitivne energije in z novimi izkušnjami, idejami za pridelavo zelišč.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi