Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
7°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Dvajsetič po rimski cesti

Stotnija kolesarjev s številno spremljevalno ekipo gasilcev, reševalcev in redarjev, se je v soboto, 13. junija podala po znameniti rimski cesti, iz krajev kjer je »Prijetno domače«v kraje »Kjer čas teče drugače«, od Ivančne Gorice do nekdaj bogatega železarskega kraja Dvora.
Kolesarje je pozdravil in jim srečno vožnjo zaželel župan Občine Ivančna Gorica  Dušan Strnad, nato pa so se udeleženci 20. tradicionalnega, zgodovinsko rekreativnega popotovanje s spremstvom vozil gasilskih vozil Pgd Zagradec, Pgd Žužemberk in PGD Dvor in varovanju ZŠAM Ivančna Gorica popeljali po Rimski cesti od Ivančne Gorice  proti  Dvoru. Ob nekdanji cesarski trgovski poti so bili novodobni popotniki prijetno sprejeti in pogoščeni  v Gorenji vasi, Bojanjem Vrhu, Kobiljeku, Valični vasi in Vrhu pri Križu, ogledali so si tudi številne naravne in kulturne znamenitosti, med katere sodi tudi lipa iz 14. stoletja v Valični vasi. Na cilju okoli 25 km dolge poti je sledilo skupinsko fotografiranje, ogled muzejske zbirke M.Marinca in Edukcijskega in produktnega centra železolivarne na Dvoru. Zbrane kolesarske popotnike so na cilju pozdravili predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc, Leopold Sever iz TD Ivančna Gorica,predsednik  Turistične zveze Dolenjske in Bele krajine Jože Barbo, Miha Genorio iz zavoda Prijetno domače in župan Franc Škufca. Organizatorji so za petkratno udeležbo podelili   možnarja, ki so ga prejeli Primož Pasar, Uroš Šparl in Žak Šparl. Za desetkratno udeležbo sta  možnarja prejela Dušan Kraševec in Maruša Škufca, medtem ko so za dvajsetkratno udeležbo priznanje prejeli Vlado Kostevc, Leopold Sever in Slavko Mirtič.Za kulturni program so poskrbele,    Eva
Pršina, ki je tudi zaigrala na harmoniko ter ljudske pevke  TD Suha krajina. Organizatorji Turistično društvo Suha krajina,  Turistično društvo Ivančna Gorica in Zavod Prijetno domače obljubljajo naslednje leto novo popotovanje, z novo vsebino.

Oglejte si tudi