Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

SEDEMNAJSTO SREČANJE NA TROMEJI OBČIN - SVETI PETER

9. septembra je bilo na sv. Petru, najvišjem vrhu Suhe krajine in tromeji med občinami Dolenjske Toplice, Žužemberk in Kočevje, zopet srečanje županov, planincev in krajanov.

Čudovit dan je na izhodišča, kjer smo parkirali svoja vozila, privabil veliko število ljubiteljev tega tradicionalnega pohoda. Trgatev v mnogih vinogradih je nekatere, tudi člane društva, odvrnila, sicer bi bil vrh prav gotovo prepoln.

Prijetna hoja v gozdni senci, kjer smo lahko prisluhnili govorici zgodovine o nekdanji cerkvi, zavili pa smo tudi do enega od brezen, nas je spremljala ves čas.

Vrh se je kopal v soncu, brez oblačka s čudovitim razgledom daleč naokoli. Pred razglednim stolpom so ''se na ogled postavili'' vsi trije župani, v družbi predsednikov PD Kočevje in PD Krka Novo mesto ter  predsednikom PS Dvor. Kratkim in klenim pozdravnim besedam so nazdravili, kot se spodobi med planinci, sosedi, kolegi in prijatelji.

Zelo okusen golaž s pijačo je vse tiste, ki so bili prič na tem srečanju, zelo prijetno presenetil. Hvalevredno za vsakoletne gostitelje, tokrat Občino Kočevje! Pa verjetno to okrepčilo ni bilo razlog za tako veliko število pohodnikov, saj je Sveti Peter postal poznan po prijetnem zavetišču in prijaznih gostiteljih, zato je priljubljena in zelo dobro obiskana točka.

In mnogi so si tudi tokrat obljubili, da na Petra še pojdejo.

 

Besedilo in fotografije: Anton Murgelj

Oglejte si tudi