Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev vrtca Žužemberk

Vrtec pri OŠ Žužemberk deluje na štirih enotah: družinsko varstvo Brulec, enota Jurčičeva ulica, enota Stara šola in enota Dvor.
 

Vrtec pri OŠ Žužemberk deluje na štirih enotah: družinsko varstvo Brulec, enota Jurčičeva ulica, enota Stara šola in enota Dvor. V šolskem letu 2014/15 trenutno za 193 otrok, ki so vključeni v 12 oddelkov, skrbi 24 strokovnih delavk in ena spremljevalka gibalno oviranega otroka.

Vsi zaposleni v Vrtcu Žužemberk si prizadevamo za vsestranski duševni in telesni razvoj predšolskih otrok v sodelovanju s starši, za trdno vzgojo v varnem in zdravem okolju ter ugled vrtca v povezavi s strokovno rastjo kolektiva ter z zaupanjem staršev.

Vsako si zastavimo nekaj kratkoročnih ciljev, ki se jim poskušamo približati; v šolskem letu 2014/15 so to:

*        Zdrava prehrana

*        Vzgoja k umirjenosti posameznika in skupine

*        Negovanje radovednosti in spodbujanje ustvarjalnosti otrok

*        Učenje v naravi in iz narave

*        Prepoznavanje čustev in spodbujanje čustvenega doživljanja in izražanja.

 

Pri delu z otroki, ki so nam zaupani v varstvo in vzgojo nam strokovno podlago za delo z njimi daje Kurikulum za vrtce, nacionalni program, ki zajema življenje otrok in odraslih v vrtcu.

Otrokom ponujamo izzive, ki jim omogočajo raznolikost izkušenj, preko katerih si s pomočjo lastne aktivnosti pridobivajo znanja in izkušnje o naravi in družbi, hkrati pa si pridobivajo sposobnosti za razvoj razuma, domišljije, presojanja in čut za odgovornost in solidarnost.

Pri otrocih spodbujamo vsestranski razvoj otrok s poudarkom na prepoznavanju močnih področij prav vsakega otroka. Zavedamo se, kako zelo pomembno je zgodnje otroštvo na razvoj otrokovih sposobnosti in kasnejše učne uspešnosti v šoli, zato si prizadevamo v dnevno rutino v oddelkih vnašati elemente in pristope NTC učenja in možganske telovadbe (Brain Gym). S sprostitvenimi tehnikami (vodene meditacije, joga za otroke) poskrbimo, da se otroci učijo sproščanja in koncentracije ter osredotočanja.

 

Glede na dane gospodarske razmere so možnosti za materialne izboljšave omejene, zato pa delavke z lastno domišljijo in ustvarjalnostjo pripravljajo didaktična sredstva lastne izdelave, za ustvarjanje uporabljajo veliko odpadnega in nestrukturiranega materiala.

Vsako leto delavke ene enote pripravijo gledališko predstavo za otroke, z zbranimi prostovoljnimi prispevki pa omogočimo nakup sredstev, ki jih uporabljajo pri neposrednem delu z otroki.

Z lastnim zgledom, načrtnimi dejavnostmi in zbiralnimi akcijami papirja skrbimo za ekološko ozaveščenost naših otrok, s solidarnostnimi akcijami v povezavi z OŠ Žužemberk in vključenostjo v projekt Botrstvo v Sloveniji pa pri starših in otrocih privzgajamo čut za solidarnost ter posluh za stiske ljudi.

Povezave

os

Oglejte si tudi