Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Odkritje spominske plošče častnega občana Slavka Glihe

Na veličastni način smo s spominsko uro in odkritjem spominskega obeležja na rojstni hiši v Žužemberku počastili spomin na znanega Suhokranjca, častnega občana Občine Žužemberk in dolgoletnega direktorja omenjenega inštituta Slavka Glihe. Organizatorja sta bila Kmetijski inštitut Slovenije in Občina Žužemberk.


Na spominski seji so o delu velikega Suhokranjca, preminulega leta 2020, spregovorili žužemberški župan Jože Papež, direktor Kmetijskega inštituta dr. Andrej Simončič in dr. Emil Erjavec. Zbrani so bili njegovi sorodniki, številni nekdanji sodelavci, prijatelji in domačini.


Slavko Gliha, po domače Sirkov Slavko je sodil med najuglednejše agrarne ekonomiste. Leta 2005 je prejel naziv častnega občana žužemberške občine za pomembno delo v rojstnem kraju v odboru za obnovo žužemberškega gradu. Je avtor številnih strokovnih člankov in avtobiografskega dela Moja pota, neprecenljivo vlogo pa je imel v domačem vinogradniškem društvu, kjer je postal prvi ambasador zweigelta.


Na Glihovi rojstni hiši - pri Sirkovih je sledila slovesnosti s kulturnim programom z odprtjem spominskega obeležja. Koordinatorica Odbora za postavitev spominskega obeležja mag. Jelke Mrvar je poudarila, da je žužemberški grad prav po njegovi zaslugi dobil veličastno podobo, še posebej pa se je izkazal v strokovni skupini za postavitev Parka znanih Suhokranjcev na trgu.


Spominsko obeležje so odkrili učenki OŠ Žužemberk, direktor kmetijskega inštituta dr. Andrej Simončič, avtorica in pobudnica obeležja mag. Alenka Vidrgar in župan Jože Papež. V Sirkovi hiši je mlada sorodnica Veronika Lah pripravila razstavo svojih likovnih in ostalih ustvarjalnih del.


V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Žužemberk in vinogradniški pevski zbor.


Po odkritju spominskega obeležja pa je v žužemberškem gradu potekal še družabni dogodek s pozdravom predsednika vinogradniškega društva Antona Koncilje in vinogradniških pevcev ter pokušino zweigelta ter odličnih dobrot Društva kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk. Žužemberški grad pa so za slovesnost pripravili prizadevni člani Turističnega društva Suha krajina.


Vir: Facebook: Turistično društvo Suha Krajina

Oglejte si tudi