Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Družabništvo za osebe z demenco na domu

 

V sredo, 29. 6. 2016 je na OZRK Novo mesto potekalo srečanje sekcije Dolenjske Spominčice. Pobuda za ustanovitev podružnice Spominčice Dolenjske je nastala v odborih KORK in društvih, ki se soočajo s stisko bolnikov z alzheimerjevo boleznijo in njihovimi svojci.

Alenka Virant nam je predstavila »Družabništvo za osebe z demenco na domu«. Družabništvo ne vključuje osebne nege, prehranjevanja, dajanja zdravil, ampak gre za druženje 1-2krat na teden po 1-2 uri. V tem času svojcem omogočimo, da se spočijejo, porabijo čas za opravke in da se razbremenijo. Pogovor je potekal med udeleženci zelo sproščeno. Pogovarjali so se, kako živeti z demenco in v kakšnem okolju. Bolniki z demenco bi morali živeti v prijaznem in ljubečem okolju. Izjemnega pomena so svojci, ki skrbijo za bolnika. Bolniki z demenco potrebujejo veliko pozornosti, neprestano spremljanje in pogosto tudi stalen nadzor. Vse to pa pri svojcih lahko povzroči izgorevanje in potrebujejo tudi razbremenitev. Potrebovali bi prostovoljce, ki bi se usposobili za delo z bolnikom z demenco in bi vsaj za nekaj ur na teden tako lahko razbremenili svojce.

Po zaključenem predavanju so na ustanovnem sestanku podružnice Spominčice izvolili tudi vodstvo. Predsednica je postala Marija Darka Pečnik, namestnica predsednice Alenka Virant, tajnik Jožef Pečnik, članici pa Marija Strasberger in Urška Pečaver Isajevič.

Dotaknili so se tudi načrtov za jesen: navezovanje stikov s sorodnimi organizacijami (Društva upokojencev, KORK, Društvo paraplegikov, skupine za samopomoč, zdravstveni domovi ipd.); organiziranje več oblik neformalnega druženja; treba bo oblikovati skupino za samopomoč; sodelovanje z mediji. 21.9.2016 je svetovni dan demence, ki ga bodo obeležili s Sprehodom za spomin v okviru krovnega društva Spominčice.

 

 

Oglejte si tudi