Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Darja Rojec ponovno v Žužemberku

Petek, 15.2.2019, le dan po valentinovem, smo imeli v gasilskem domu Žužemberk malo resnejšo temo. Po dobrem odzivu ob prejšnjem predavanja v oktobru, smo medse ponovno povabili gospo Darjo Rojec. Predstavila nam je svojo življenjsko zgodbo o boju z rakom dojk. Pa kljub resni tematiki, ni manjkalo sproščenosti in dobre volje, saj gospa Darja izžareva pozitivno energijo.

Pri štiriintridesetih letih je prvič zbolela za najpogostejšo obliko raka, ki prizadene ženske – rakom na dojki. Z zanimanjem smo poslušali njeno pripoved o poteku bolezni, zdravljenju in kako je vse to vplivalo na odnose v družini. Pa o njeni prijateljici smreki, ki je poslušala vse njene izpovedi, da ni ves čas s svojimi težavami bremenila družine in prijateljev. Pravi, da jo še vedno obišče in objame, ter ji pošlje poljubček, kadar se pelje mimo.  

Po uspešno premaganem prvem raku, se je med operacijo rekonstrukcije dojke okužila s smrtonosno mesojedo bakterijo. Zdravniki je niso znali ustaviti, zato je ta bakterija pojedla kar velik del njenega trebuha in črevesja. Zaradi hudih bolečin so jo morali dati v komo, potem pa je kar nekaj let trajalo, da so se ji rane zacelile. 

Kot da vse to ni bilo dovolj, je čez nekaj let sama opazila, da se z njenim telesom ponovno nekaj dogaja, da je prepogosto utrujena in zadihana. Diagnoza je bil rak, tokrat na drugi dojki. Ponovno so ji odstranili dojko in hkrati opravili tudi rekonstrukcijo.

Po drugem raku, se je včlanila v Europa Donno. Sedaj je že vrsto let ena najbolj dejavnih prostovoljk in vodi Europo Donno Obala. Za ženske, ki so zbolele za rakom, organizira izlete po domovini in tujini, ki so vselej dobro obiskani. Je tudi zeliščarica, ki pripravlja mazila in tinkture na osnovi zdravilnih rastlin in zelišč. Na delavnicah, ki jih pripravlja, pa svoje znanje z veseljem deli naprej in uči, kako si lahko ljudje sami pripravijo kremo, losjon…

O svojem boju je, da bi olajšala življenje bolnicam, da bi jih potolažila, poučila in jim razložila, da je bolezen tudi priložnost za  imeti se rad, napisala štiri knjige. V njih iskreno in brez sprenevedanja opisuje težko pot rakavih bolnic, predvsem skozi svoje čutenje in doživetje. V  nastajanju pa je že njena peta knjiga.

Tamara Plot

Oglejte si tudi