Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Suhokranjska klobasa kot kulinarična posebnost

V soboto, 21. februarja so na Domačiji Krnc v Hinjah že drugič zapored pripravili tekmovanje in izbor najboljše suhokranjske klobase.
V prostorih gostilne Krnc so člani komisije   Anton Meglen, Damjan Novak in Dušan Papež   izbirali najboljšo suhokranjsko klobaso. Idejni vodja edinstvenega tekmovanja v Suhi krajini Dušan Papež je povedal, da so na izbor pridelovalci prinesli   enajst vzorcev, po dva pa sta bila tudi za pokušino. Vzorci so si bili dokaj izenačeni, zato je bila naloga ocenjevalcev še toliko težja. Na podlagi   ocenjevanja suhokranjskih klobas (ocenjevali so izgled , okus in strukturo), je poudaril Papež, se   povečuje  tako priljubljenost suhokranjskih klobas kot njihova kakovost. Suhokranjska klobasa kot kulinarična posebnost  je tako kot ljudska pesem ali  preprosta kmečka noša, del zgodovine, ki je gradila identiteto skromnih Suhokranjcev. Izpod veščih rok so po svojstvenem in receptu povsem naravnega postopka izdelave, ter načina dimljenja in sušenja nastale suhe klobase. Skozi dolga desetletja se je edinstveni recept se je ohranil iz roda v rod  in se skozi leta izpopolnil v vsej kvaliteti.  In najboljši. Med zmagovalce 2. klobasarijade  se je zapisal Anton Mišmaš iz Ambrusa, drugo mesto in plaketo je prejel Marko Božič iz vasi Struge in tretje mesto Milan Selak iz Vinjega Vrha pri Škocjanu.

 

Oglejte si tudi

Copyright © PriMS, d. o. o. Vse pravice pridržane.