Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
9°C
2°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli
4559

Žužemberk ponovno, že 19. leto zapored, v srednjem veku

TRŠKI DNEVI Žužemberk, Suha krajina – od 7. do 17. julija 2017

Ob prazniku Občine Žužemberk, 15. juliju, in v okviru tradicionalnih Trških dni, v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina, PGD Žužemberk in mnogih ostalih društev in organizacij, se bo Žužemberk že 19 leto zapored spremenil v središče športa, kulture in zabave Suhe krajine. Deset dni zapored bodo namreč vsak dan od 7. do 17. julija na različnih prizoriščih potekale številne prireditve. Tradicionalno najbolj obiskan in najodmevnejši je Srednjeveški dan, letos bo v nedeljo, 16.7., ko v Žužemberk u vsako leto nastopi »Srednji vek«. Ki pa nikakor ni črn, kot smo ga vajeni iz zgodovinskih knjig temveč, nasprotno, zabaven in izjemno zanimiv.

Žužemberški trg se takrat spremeni v srednjeveško tržnico, grad pa je poln vitezov, grajskih gospodičen, ki se predstavijo obiskovalcem s srednjeveškimi in renesančnimi plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu pa dosledno pričarajo duh takratnega časa. Letos bo veliko lokostrelstva in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Trški dnevi so brez dvoma največja in najodmevnejša kulturno–rekreativno-etnološko-turistična prireditev v Suhi krajini in ena večjih na Dolenjskem, v kateri se prepletata sedanjost in preteklost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki, vključena pa so tudi skorajda vsa društva in organizacije z območja občine.

 

Program:

- 7. julij: tradicionalni turnir v odbojki na mivki, slavnostni prižig oglarske kope v Srednjem Lipovcu s katerim se začnejo Trški dnevi 2017

- 8. julij: postavitev temeljnega kamna za mrliško vežico v Velikem Lipju, zvečer koncert za orgle v farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata Primoža Fabjana, študenta profesorja Milka Bizjaka, finale turnirja v odbojki na mivki Žužemberk 2017

- 9. julij: v farni cerkvi sv. Mohorja in Fortunata bo farno žegnanje, popoldne v žužemberškem gradu srečanje predsednikov društev in klubov Občine Žužemberk, slovesnost s podelitvijo plaket krvodajalcem

- 11. julij: predavanje o najmanjših državah sveta v Železo-livarskem muzeju in galeriji na Dvoru

- 13. julij: pri spomeniku NOB na Cviblju slovesnost ob prazniku šoferjev in avtomehanikov s kulturnim programom in položitvijo venca, v Šmihelu pri Žužemberku bo potekal Šmihelski dan s postavitvijo temeljnega kamna za mrliško vežico, sledi predstavitev športne poti Francija Grajša, zaključek pa bo s predstavitvijo peke kruha v krušni peči pri domačiji Meden

- 14. julij: v popoldanskih urah bo potekala otvoritev občinske pridobitve v kohezijskem projektu Oskrba s pitno vodo Suhe krajine z otvoritvijo vodohrana Zafara, v gradu bo sledila otvoritev razstave o risu v Sloveniji Rod Štefe in Aparda, nato sledi uradna otvoritev Trških dni v Žužemberku, ki jih bo odprl dr. Igor Teršar, otvoritev razstave likovnih del Anice Škoda, v kulturnem programu bo nastop ljudskih pevk v pokrajinskih nošah, recitatork in skupine Amabile, po otvoritvah bo pod zvezdami na grajskem dvorišču potekala zabava s skupino The Plut Family.

- 15. julij: v Žužemberku bo začetek že 8. suhokranjskega kolesarskega maratona za vse generacije po krajši 35 km in daljši 52 km progi, sledi otvoritev razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja in programa SVIT, sledi otvoritev nove infrastrukture v Dolga vasi. V popoldanskem času bo pri avtobusni postaji pri gasilskem domu otvoritev hitre e-polnilnice, pri gradu pa otvoritev suhokranjske tržnice s predstavitvijo Združenja zgodovinskim mest Slovenije, v gradu bo predstavitev mladih harmonikarjev. Sledi predstavitev avtomobilov starodobnikov in starodobnih koles-biciklov. Pri Pavilionu EASA Žužemberk bo potekala 2. JEŠPREJADA- tekmovanje v kuhanju ješprena, tokrat mednarodna. Pri gasilskem domu bo sledila tradicionalna Suhokranjska noč s pravo gasilsko veselico z ansamblom STIL.

- 16. julij: v žužemberškem gradu bo potekal daleč naokoli poznan Srednjeveški dan z odhodom k sveti maši, na trgu bo srednjeveška tržnica, vitezi, grajske gospodične, srednjeveški in renesančni plesi, viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. Veliko bo prikaza lokostrelstva in zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo mnoge skupine iz Slovenije, Hrvaške, Slovaške in Srbije.

Ob 21. uri bo na dvorišču žužemberškega gradu potekala slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine s podpisom pisma o pobratenju Občine Žužemberk z Gradom Pregrada iz Republike Hrvaške, sledi nagovor župana Franca Škufce in slavnostnega govornika predsednika Vlade RS dr. Mira Cerarja ter  podelitev občinskih priznanj. Župani prijateljskih občin iz Hrvaške, Slovaške, Srbije in Slovenije bodo tudi pozdravili občane ob občinskem prazniku. Po slovesnosti in slavnosti seji občinskega sveta sledi koncert  Dalmatinske klape Bonaca.

 

Trški dnevi se zaključijo v Žužemberku v ponedeljek, 17. julija, ko s spominsko uro počastimo spomin na obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16.7.1897 v Žužemberku. Ob 120  letnici rojstva bo v Bregu pod gradom na rojstni hiši igralke najprej odkrita spominska plošča, nato v gradu sledi še spominska ura z zanimivim kulturnim programom in pogovorom s častno gostjo, televizijsko igralko Lucijo Čirović.

 

Več informacij: www.zuzemberk.si, obcina.zuzemberk@zuzemberk.si

www.tdsuhakrajina.webs.com; vlado.kostevc@zuzemberk.si

 

Vlado Kostevc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij