Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

V Parku znanih Suhokranjcev je bilo odkrito 3. spominsko obeležje

V petek, 11. 11. 2016, smo v Suhi krajini praznovali Dan spomina na znane Suhokranjce. V pripravah so sodelovali: OŠ Žužemberk, OŠ Prevole, Občina Žužemberk, KUD Žužemberk in TD Suha krajina.

Najprej je bila v prizidku telovadnice OŠ Žužemberk kulturna prireditev, ki so se je udeležili učenci obeh šol, krajani, gostje in donatorji.

Vseh 37 znanih Suhokranjcev je bilo predstavljenih s posnetkom, še posebej pa Tomaž Humar, dr. Anton Kuhelj in Frank Lovše, katerih reliefi so na 3. spominskem obeležju.

Nekaj besed o njih so spregovorili tudi sorodniki: dr. Janez Kuhelj (sin) je s prispodobo povedal, da je bila njegova mama steber, oče pa relief na spomeniku. Tomaž Humar (sin) je poudaril očetov moto: »Ostani to, kar si. Vedno poslušaj svoje srce.« Lovšetovi daljni sorodnici sta obudili spomin na znamenitega sorodnika, ki jim je iz Amerike poslal prvi radio. Gost prireditve, mag. Gregor Mohorčič, z Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, je izpostavil pomen znanja za posameznika in družbo.

Med programom se je oglasilo ubrano petje združenih pevskih zborov, odbojkaši z mentorjem pa so odnesli lovorov venček k doprsnemu kipu Leona Štuklja pred šolo.

Po bogatem programu smo se, žal v dežju, odpravili v Park znanih Suhokranjcev. Ob pesmih Žužemberk in Le Krka ve ter ob zvokih harmonike tudi v čast 25-letnice samostojne Slovenije je zbrane pozdravil župan g. Franc Škufca. Državni sekretar z Ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu g. Rudi Merljak je izrazil navdušenje nad projektom, njegovo povezovalno in vzgojno vlogo ter nad številom znanih Suhokranjcev. Avtorica in vodja projekta mag. Jelka Mrvar je med drugim povedala, da v OŠ Žužemberk, kjer so l. 1994 začeli odkrivati znane Suhokranjce, niso slutili, da bo nastal Park znanih Suhokranjcev. V zadnjih dveh letih, odkar se projekt izvaja tudi na nivoju občine, sta bili s pomočjo donacij l. 2015 odkriti dve obeležji: spominska plošča in reliefi kneza Janeza Vajkarda Auersperga, dr. Frana Bradača in dr. Janeza Gnidovca.

Tretji spomenik nosi bronaste podobe vrhunskega alpinista Tomaža Humarja, po materi iz Klečeta pri Šmihelu, akademika in rektorja dr. Antona Kuhlja, po očetu z Vrhovega pri Žužemberku, in Franka Louscheta / Lovšeta, guvernerja Ohia in senatorja ZDA, po očetu iz Hinj.

Vsi so se zapisali v svetovno zgodovino na področjih alpinizma, strojništva in politike, bili pa so predvsem ljudje z velikim srcem, usmerjeni v človeka in v prihodnost človeštva.

Zahvalila se je vsem donatorjem, tudi Slovencem iz Clevelanda, kiparki mag. Alenki Vidrgar, avtorici vseh dosedanjih upodobitev, kamnoseku g. Ogrinu, livarju g. Kamšku, občini Žužemberk, OŠ Žužemberk in OŠ Prevole, ge. Piškurjevi in gdč. Filipičevi za oblikovanje gradiva ter posnetka o znanih Suhokranjcih.

Povedala je še, da je strokovna skupina sprejela načrt postavitve obeležij do l. 2018. V letu 2017 bo postavljeno še četrto s tremi obeležji, v letu 2018 pa bo vsak steber dopolnjen še z eno podobo zaslužnih Suhokranjcev.

Končala je z besedami iz pisma 90-letnega profesorja kentske državne univerze v Ohiu dr. Edija Gobca:

»Zelo sem se razveselil Brošure in koledarja o znanih Suhokranjcih ter Suhokranjskih poti. Vse mi seže do srca. Prepriča me, da je v vaši skupnosti veliko zdravega , življenjskega elana, požrtvovalnosti in ljubezni do teh lepih krajev in dobrih ljudi, pa tudi ponosa na korenine in vse tiste, ki so najbolj proslavili Suho krajino. Vse to mi – blizu zatona mojega življenja – daje upanje, da Slovenci kot narod ne bomo utonili, ampak se dvigali. Zato sem vam hvaležen iz vsega srca. Želim vam veliko uspehov pri vašem delu za čast Suhe krajine in domovine Slovenije.«

Sledilo je še odkritje obeležja. Sicer slovesen dogodek je motil močan dež. Sorodniki so se ob spomeniku fotografirali, nato pa je sledila pogostitev in druženje v gostišču Pri gradu.

V srcu Suhe krajine nastaja nov kulturni prostor, ki bo bogatil naš zgodovinski spomin in suhokranjsko identiteto.

Hvala vsem, ki nas v teh prizadevanjih podpirate.

 

                                                                                               mag. Jelka Mrvar

Fotografije: Slavko Mirtič

Oglejte si tudi