Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

S čarovnico Uršulo smo preganjali zimo

Le kdo ne mara pustovanja, slovenskega ljudskega običaja, ki preganja zimo in kliče pomlad? Pust je pred vrati, zato je bila pravljična urica v znamenju vsega kar prinaša pust. Otroci so poslušali pravljico o čarovnici Uršuli, ki živi v gozdu in tam uri svoje čarovnije. A ker ji ne gre vse tako, kot si želi, se včasih razjezi…

Izdelali smo pustne maske in prebrali pesmico Toneta Pavčka Krof, za katerega so porabili kar tono moke in štiri vreče marmelade in pet vagonov čokolade. Ni kaj, pust je masten okoli ust.

 

Nekoč so pustovali precej preprosteje, kot to počnemo danes. Pustne maske so ljudje izdelovali kar doma in sicer iz materialov, ki so bili na razpolago. Otroci so se mnogokrat oblekli kar v ponošene obleke staršev ali pa so si obraz namazali s sajami, hodili so od hiše do hiše in se tako razkazovali ljudem in širili veselje med ljudmi.

Danes pustnih kostumov običajno ne izdelamo sami, temveč jih kupimo v trgovini. Redki otroci si kostume izdelajo doma, s pomočjo mamic in babic. Tudi maske se precej razlikujejo od tistih nekoč. Otroci se najraje našemijo v risane junake, živali, princeske in viteze.

 

Pustne kostume lahko tudi danes ustvarite sami in se pri tem še zabavate. Tudi maske, ki so izdelali otroci na pravljični urici bodo uporabili za pustno rajanje. 

 

Andreja Špelko, Knjižnica Dvor

Oglejte si tudi