Logo MojaObčina.si

Žužemberk

DANES
18°C
-2°C
JUTRI
18°C
0°C
Deli
4559

4. OCENJEVANJE IN RAZSTAVA POTIC ŽUŽEMBERK 2017

V petek 3.11, smo članice Društva kmečkih žena Suha krajina – Žužemberk v lovski dvorani imele že 4. društveno razstavo in ocenjevanje potic. Raznovrstne potice so prinesle gospodinje iz vse Dolenjske, Bele krajine in Dobrega Polja, Sela pri Šumberku, Dolenjskih Toplic, Novega mesta, Šentjerneja, Trbovelj in seveda naše članice društva.   Skupaj je bilo ocenjenih in razstavljenih 55 potic. Kljub slabi letini orehov je bilo največ orehovih potic, sledile so kokosove, špehovka, čemaževa, ajdova s skuto, rožičkova, pehtranovo ter čebulna. Tako so zopet gospodinje pokazale svojo inovacijske sposobnosti in svoje znanje.

Šest članska komisija je bila mnenja,da so potice po večini lepe po obliki, zgledu in barvi. Imele so značilen vonj in okus po sestavinah. Bilo je nekaj sveže pečenih potic tako ,da se vonj še ni občutil. Priporočajo,da se potice spečejo dan pred ocenjevanjem, tako da se okusi porazdelijo. Lepo je, da se ohranjajo slovenske narodne potice, ki so pečene v lončenih modelih. Bilo je tudi nekaj modernejših izvedb kot so kokosove, iz pirine in ajdove moke z raznimi dodatki in še bi lahko naštevali,kar se vidi na kreativnosti gospodinj. Od 55 potic je bilo 19 zlatih, 21 srebrnih, 13 bronastih in 2 zahvali. Naj povem še to ,da so prejele 2 naši članici vse točke,Anica Šuštaršič za kokosovo in Jarc Marijo za orehovo.

Ogled razstave smo imele v soboto in nedeljo. Priznanja so podelili Državna sekretarka za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. mag. Tanja Strniša, župan občine Žužemberk g. Franc Škufca, ter lanskoletna kmetica leta ga. Jelka Krivec.

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da nam je 4. razstava uspela in smo že z mislijo za 5 državno tekmovanje,ki jo bomo imele drugo leto. Zahvaljujem se vsem za sodelovanje in še posebej pridnim članicam Društva kmečkih žena Suha krajina – Žužemberk.

Tadeja Lavrič
Foto: Tadeja Lavrič, Slavko Mirtič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!