Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
5°C
Oceni objavo

90 let Ivanke Kovač

17. januarja 2024 je praznovala visoki jubilej Ivanka Kovač, varovanka Doma starejših občanov Metlika. Pred 90-imi leti se je kot  prva izmed osmih otrok rodila očetu Jožetu in materi Ivanki Glavan na Rebri. V številni družini so živeli skromno in se preživljali s trdim kmečkim delom.

Kot 24 letno dekle se je poročila z Antonom Kovačem iz Šahovca. Skupaj sta kupila hišo na Baragovi cesti v Žužemberku, kjer sta skrbela za svoje 4 otroke: Toneta, Jožeta, Anico in Majo. Ivanka je bila ob delu na manjši kmetiji tudi več kot 20 let zaposlena, sprva kot čistilka na matični OŠ Žužemberk, nato je poprijela za delo v kuhinji vrtca, pred upokojitvijo pa je bila čistilka v Zdravstvenem domu Žužemberk.

Vseskozi je rada hodila v cerkev in bila dolga leta tudi pevka na koru. Prosti čas si je krajšala z vezenjem. S ponosom je razstavljala številne svoje prte in prtičke na razstavah Društva kmečkih žena, katerega članica je bila vrsto let. Vedno je rada nastopala tudi v njihovem pevskem zboru Žitni klas. Ko so ji moči začele pešati, se je pred dobrimi tremi leti odločila, da odide v dom starejših.

Danes je vesela vsakega obiska, še posebej je bila počaščena, ko so smo jo ob visokem jubileju obiskali župan Občine Žužemberk g. Jože Papež, direktor občinske uprave Žužemberk g. Tomaž Hrastar in predsednica KORK občine Žužemberk, ga. Alenka Sajovec.


Zapisala Alenka Sajovec

Oglejte si tudi