Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Ali je toplotna črpalka učinkovita izbira za ogrevanje energetsko sanirane hiše?

Razmišljate o učinkoviti energetski sanaciji objekta? Potem morate vsekakor upoštevati tudi možnost ogrevanja s toplotno črpalko. Toplotne črpalke namreč znajo toploto iz okolice pretvoriti v energijo za ogrevanje. Ker uporabljajo obnovljive vire energije, kot so zrak, zemlja in voda, omogočajo varčnejši in okolju prijaznejši način življenja in bivanja. Ob tem dosegajo izredno visokoenergetsko učinkovitost, saj za vsak kW vložene električne energije v prostor oddajo več kW toplotne energije.
Na brezplačni delavnici z naslovom »Ali je toplotna črpalka učinkovita izbira za ogrevanje energetsko sanirane hiše?« boste izvedeli, kako s čim manjšimi naložbenimi stroški doseči čim večje finančne prihranke pri toplotni oskrbi energetsko saniranega objekta.

Zakaj je delavnica brezplačna? Ne, ne gre za še eno od komercialnih brezplačnih delavnic, kjer vam želijo nekaj prodati. Naše strokovne delavnice izvajajo neodvisni strokovnjaki - praktiki, ki so se pri svojem delu srečali že z veliko različnimi situacijami in so za njih morali najti cenovne in tehnične optimalne rešitve. In to znanje želijo deliti z vami. Stroške priprave delavnice in njihove honorarje pa pokrijejo EU skladi. Torej Evropa časti prenos znanja in izkušenj.

Kaj boste izvedeli?

V uvodu vam bomo predstavili celovito energetsko sanacijo tipične hiše, nato pa več pozornosti namenili toplotnim črpalkam. Predstavili bomo različne vrste črpalk s poudarkom na modelih voda-voda in zrak-voda ter pojasnili, kaj pomeni bivalentno obratovanje. Primerjali bomo tudi izkoristke različnih vrst toplotnih črpalk v različnih pogojih. Predstavljene bodo rešitve za manjše, srednje velike in večje stanovanjske objekte.

V nadaljevanju bomo prikazali, koliko električne energije potrebuje tipična toplotna črpalka ter kakšni okvirni stroški za električno energijo nastajajo ob rabi toplotne črpalke tekom leta. Seveda ne bo manjkala niti primerjava z drugimi vrstami ogrevanja objektov, tudi priljubljenim ekstra lahkim kurilnim oljem.

Prikazali vam bomo tudi različne izračune rentabilnosti toplotne črpalke in izračun dobe povrnitve naložbe vanjo. V splošnem pa velja, da je toplotna črpalka odlična naložba, ki postane še precej privlačnejša ob morebitni delni ali nepovratni subvenciji. A tudi brez nje se investicija v toplotno črpalkopovrne v krajšem času od drugih alternativnih obnovljivih virov ogrevanja (kot so solarno ogrevanje, peleti, fotovoltaika ...).

Imate vprašanje? Imamo odgovor!

Strokovnjaku boste na delavnici lahko zastavili konkretna vprašanja in prisluhnili njegovim nasvetom glede nakupa in montaže ter vzdrževanja toplotnih črpalk.

Delavnica, ki bo potekala v Žužemberku in Dolenjskih Toplicah (izberite termin in lokacijo, ki vam bolj ustreza), je namenjena vsem, ki želite s toplotnimi črpalkami doseči cenejši in okolju prijaznejši način ogrevanja.

Več informacij in prijava


Zakaj ne smete manjkati?

Razlogov, zakaj ne smete zamuditi te delavnice, je res veliko. Naj jih omenimo le nekaj:
  • Ker vas bomo oborožili z znanji, s katerimi boste lažje izbirali in izbrali najboljše ponudbe na trgu (in vas različni prodajalci ne bodo več uspeli prepričati v dražje in manj učinkovite naložbe).
  • Ker vam bomo predstavili težave drugih, ki jih je nepoznavanje rešitev drago stalo.
  • Ker vam bomo pomagali poiskati prihranke za družinski proračun.

Kdaj in kje?

Delavnica bo izvedena v dveh terminih, na voljo sta vam:
28. marec 2019 ob 17. uri v sejni sobi Občine Žužemberk (Grajski trg 33)
ali
11. april 2019 ob 17. uri v sejni sobi v prvem nadstropju Kulturno kongresnega centra Dolenjske Toplice (Sokolski trg 4).

Prijava je obvezna.


Delavnica je za udeležence brezplačna. Število mest na posamezni delavnici pa je omejeno, zato pohitite s prijavo.

Delavnici sta organizirani v okviru operacije Informiranje in ozaveščanje o obnovljivih virih energije in potencialu učinkovite rabe energije za sonaravni razvoj (in.OVE.in.URE), ki jo je na drugem Javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS STIK v letu 2017 – EKSRP prijavil Inštitut INOVEKS. Operacija bo tekom delavnic oziroma seminarjev ozaveščala javnost o potencialu OVE in URE. S tem bo operacija prikazala, kako se lahko z racionalnejšim ravnanjem posameznika in družbe pripomore k zmanjšanju končne rabe energije stavb. Partnerji v operaciji so Ecetera d.o.o., Občina Ivančna Gorica, Občina Trebnje, Občina Dolenjske Toplicein Občina Žužemberk.

Oglejte si tudi