Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna saj imajo boljše razmerje maščobnih kislin, kot so olja iz bolj južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin in velike količine antioksidantov je oljčno olje dokazni predpogoj zdravega načina življenja. Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvotisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih istrskih vrst. Domače sorte: Črnica, Buža, Buža minuda, Drobnica, Istrska belica, Žižolera....Vrste olivnega olja: olje iz olivnih tropin, rafinirano deviško, ter extra deviško olje.
Extra deviško olivno olje je olivno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki. Hladno stiskanje se lahko pojavi samo pri deviškem ali extra deviškem olivnem olju pridobljenem pri temperaturi pod 27 stopinj. Olivno olje delimo glede na obdelavo:
- deviško olivno olje : to je olje katerega predelava ne vključuje nobenega kemičnega postopka
- rafinirano olivno olje: temu olju s kemično obdelavo znižajo količino kislin in nevtralizirajo močne nezaželene okuse
- olje iz oljčnih tropin: to olje se z uporabo kemičnih topil in toplotne obdelave pridobi iz ostankov, ki ostanejo po stiskanju.
Oljčno olje že stoletja uporabljamo za prehrano, pa tudi za nego las in kože. Najboljše je deviško oljčno olje, ker ima največ blagodejnih učinkov. Oljčno olje ne vpliva samo na zdravje, ampak tudi na lepoto. Oljčno listje je simbol mladosti in življenja.
Julija Mauhler




