Logo MojaObčina.si

Zreče

DANES
14°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Deli
2244

iNVALIDI IN KOPANJE TER PERMAKULTURNO VRTNARJENJE

V soboto se je 34 članov Območnega društva invalidov Dravinjske doline odpeljalo na kopalni izlet v Rogaško slatino. Do Loč je voznik po hribčkih in dolih pobiral potnike, ki so čakali na vkrcanje.

V soboto se je 34 članov Območnega društva invalidov Dravinjske doline odpeljalo na kopalni izlet v Rogaško slatino.  Do Loč je voznik po hribčkih in dolih pobiral potnike, ki so čakali na vkrcanje. Tajnica ODI Tatjana Pilpaher  se je s kratkim in čustvenim govorom spomnila našega pokojnega predsednika Ivana Pavliča.  Vsi potniki smo počastili njegov spomin z enominutnim molkom. Vsem nam je bilo zelo žal, ker ga ni bilo na izletu , ki ga je organiziral še on sam.                                         

Pot nas je vodila naravnost v Rogaško Slatino. Ob prihodu smo najprej pomalicali, nato pa nas je pozdravila  animatorka, ki nas je popeljala v kristalno dvorano. Tam nam je predstavila zgodovino Rogaške Slatine. Občudovali smo tudi lepoto kristalne dvorane v Grand  hotelu Rogaška, v kateri prirejajo tudi vsakoletni Anin ples. Nekatere pare so kar zasrbele pete.                                                                                                        

Potem smo se po promenadi sprehodili do Rogaške kopalne riviere. Tam smo poskrbeli za sprostitev, vitalnost ter rekreacijo z vodno gimnastiko in plavanjem. Nekateri pa so se prepustili uživanju v vodni masaži.                 

Po obisku kopališča nas je v  Grand hotelu Rogaška pričakalo zelo okusno kosilo.

Nato smo pot nadaljevali do Permakulturnega vrta v naselju Dole pri Poljčanah. Vrt vodi prof. ddr. Ana Vovk Korže. Najprej smo stopili v zemljanko, kjer je bilo kljub zunanji vročini  prijetno hladno. Spoznali in pokusili smo različne pripravke, ki jih naredi ga. Ana iz rastlin, ki rastejo na vrtu. Ob zemljanki se nahaja rastlinjak. Učni poligon za samooskrbo Dole deluje po principu permakulture in ekomelioracije. Preprosto povedano, vse grede so zastrte s slamo in ni dodatnega namakanja ter okopavanja, rastline zasadimo po načelu kot rastejo v naravi - mešana kultura.  Zemlja se izboljšuje z dodajanjem komposta, ki nastane na domačem kompostniku pa tudi z dodajanjem mivke. Pridelava hrane poteka na naravi prijazen način. Grede so različnih oblik od dvignjene, terasaste, zeliščne, spiralaste, rastoče, tekstilne in kartonaste. Zanimiva je tudi hiša iz jurte. Po vrtu bi se lahko sprehajali še ure in ure a žal smo morali kreniti na pot domov.                                             
                 
Dan smo prijetno preživeli, poskrbeli za svoje telo in se tudi veliko naučili za zdravo pridelavo naših vrtnin.  

 

Olga Pančič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi