Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
15°C
JUTRI
26°C
16°C
Oceni objavo

Zdravje v občini Žiri

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v sodelovanju z drugimi organizacijami pripravil publikacijo Zdravje v občini. Zdravje v občini predstavlja vir informacij o ključnih kazalnikih zdravja v slovenskih občinah, s podatki pa želijo pomagati pri pomembnih odločitvah in aktivnostih na področju zdravja prebivalstva, ki bodo podprte s poznavanjem zdravstvenega stanja in potreb ter s tem prispevati k boljšemu zdravju vseh prebivalcev.

Podatke za vse slovenske občine, dodatne grafične prikaze in definicije kazalnikov najdete na spletni strani: https://obcine.nijz.si/ ki omogoča različne načine primerjav občin med seboj in med leti. 

Osrednja tema letošnje objave so oblike in načini vzpostavitev partnerstev za krepitev zdravja v skupnosti ter strateško povezovanje na lokalni ravni.

V sodelovanju s projektom Zlati kamen je vsako leto izbrana ena občina, ki je bila v preteklem letu še posebej aktivna v pristopih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Naziv Občina zdravja 2024 je prejela mestna občina Nova Gorica, o podrobnostih podelitve lahko preberete tukaj.

Podatki kažejo, da občina Žiri izstopa pri nekaterih kazalnikih. Kazalnik "Telesni fitnes otrok" je bil višji od slovenskega povprečja oziroma smo po podatkih NIJZ občina z najvišjo vrednostjo v Sloveniji.

Spodbudni so tudi podatki glede odzivnosti v Program Svit - presejanju za raka debelega črevesa in danke je bila 79,0 %, v Sloveniji pa 63,4 %.
Kazalnik "Presejanost v Programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu" je bila 74,8 %, v Sloveniji pa 71,4 %.

Oglejte si tudi