Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Sestali so se člani Lokalne akcijske skupine starosti prijazne občine Žiri

V prostorih občine so se sestali člani Lokalne akcijske skupine starosti prijazne občine Žiri, kjer jih je pozdravil župan Franci Kranjc. Seznanili so se z aktivnostmi letnega načrta za leto 2024 v okviru Strategije starosti prijazne občine, ki jo je občinski svet sprejel na zadnji seji v lanskem letu in postavili terminski plan za njihovo uresničitev.

Prva in najpomembnejša aktivnost je izboljšanje oskrbe na domu in preučitev možnosti za vzpostavitev dnevnega varstva. V ta namen je bila s strani župana imenovana delovna skupina, v sklopu katere bo pripravljen nov predlog, ki bo usklajen z novim Zakonom o dolgotrajni oskrbi.

V domu starejših Senecura se bo vzpostavilo družabniško prostovoljstvo za razbremenitev svojcev in zmanjšanje osamljenosti. Izvedla se bodo izobraževanja oz. usposabljanja za 10 prostovoljcev, ki bi se bili pripravljeni 1x tedensko družiti s stanovalci doma. Koordinacija prostovoljcev v domu bo potekala v tesnem in aktivnem sodelovanju osebja v domu. Določen bo tudi domski koordinator.

Tretja aktivnost se navezuje na družinske oskrbovalce. Cilj je vzpostaviti seznam oseb, ki v kraju oskrbujejo, in jih informirati s pomočjo novičnika. V njem bodo zbrane informacije in praktični nasveti za oskrbo starejših. Ugotovljeno je, da so oskrbovalci slabo obveščeni o svojih pravicah ter kam se obrniti po pomoč.

Ena izmed izpostavljenih aktivnosti je tudi postavitev dodatnih klopc. Občina bo v letu 2024 poskrbela za njihovo postavitev na določenih mestih, ki se bodo izkazala za najbolj potrebna. Pred postavitvijo je potrebno ugotoviti dejansko stanje, kje so klopce že postavljene. Imenovana je bila tudi delovna skupina za postavitev dodatnih klopc.

Oglejte si tudi