Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Prva junijska sobota v znamenju akcije čiščenja invazivk

Mestna občina Kranj, Občina Kranjska Gora, Občina Bled in Občina Žiri ter Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Kranj, OŠ Šenčur, OŠ Franceta Prešerna Kranj, OŠ Predoslje, BC Naklo in Razvojna agencija Sora skupaj organizirajo delovno akcijo Očistimo Gorenjsko invazivk, ki bo namenjena odstranjevanju invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst na območju omenjenih občin. Potekala bo v soboto, 1. junija 2024, z začetkom ob 9.00.

Kot so pri zavodu za varstvo narave opozorili že ob lanski akciji, invazivne tujerodne vrste predstavljajo eno izmed petih največjih groženj biodiverziteti, saj izpodrivajo domorodne vrste, ki jim pogosto predstavljajo težko premagljivo konkurenco v boju za življenjski prostor in hranila. 

K sodelovanju želijo pritegniti tudi šolo, saj ima akcija predvsem zelo velik osveščevalni pomen. Preprečevanje vnosa invazivnih tujerodnih vrst na območja, kjer jih še ni, je namreč najučinkovitejša metoda preprečevanja širjenja omenjenih vrst, poudarjajo na zavodu za varstvo narave. Kot ugotavljajo organizatorji akcije v Žireh, se je stanje glede invazivk zelo poslabšalo po lanskih poplavah in s popoplavno obnovo, saj je z raznašanjem materiala prišlo tudi do raznašanja semen oziroma sadik invazivk.

V Žireh je med invazivnimi tujerodnimi vrstami najbolj razširjena​ žlezava nedotika, ponekod pa se že pojavljajo tudi rastišča japonskega dresnika, ki ga je veliko težje odstranjevat, saj korenine segajo tudi pet metrov globoko, opozarjajo organizatorji in dodajajo, da k njihovemu širjenju lahko pripomore vsak že sam oziroma z družino in prijatelji tudi zunaj organiziranih akcij.

Za večino invazivk, ki so že prisotne v Žireh, velja, da je njihova razširjenost še relativno majhna in je zato možno njihovo širjenje še učinkovito preprečiti oziroma omejiti. Prvo pravilo uspešnega ukrepanja proti invazivkam je to, da je čim hitrejše, drugo pa, da pri tem sodeluje čim več ljudi. 

Vabljeni, da se pridružite akciji čiščenja invazivk. Veseli bomo vsakega para rok.

Prijave:https://forms.gle/cgGXFiahD9WjvKjq5.

Za več podrobnosti o akciji (ure čiščenja, končne lokacije) spremljate občinsko spletno stran, spletno stran Razvojne agencije Sora www.ra-sora.si in Zavoda za varstvo narave https://zrsvn-varstvonarave.si/aktualno/novice/.

Oglejte si tudi