Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Partnerji projekta ECOLE na obisku v Sloveniji

Partnerjem projekta ECOLE iz petih držav alpskega prostora smo predstavili pilotni projekt analize odpadne toplote v industrijskih conah Škofjeloškega območja.


Predstavniki Razvojne agencije Sora smo ta teden, skupaj s predstavniki Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), v Sloveniji gostili partnerje projekta ECOLE iz še štirih držav alpskega prostora – Italije, Avstrije, Nemčije in Francije.

Projekt ECOLE želi industrijskim parkom, ki trpijo zaradi podobe onesnaževalcev in naraščajočih stroškov energije pomagati pri prehodu na krožno in z viri gospodarno industrijo v Alpskem prostoru.

Na dvodnevnem obisku smo se prvi dan posvetili nalogam projekta in iskali sinergije med, na eni strani, izkušnjami partnerjev na različnih strokovnih področjih, ter na drugi strani, potrebi po informacijah in dobrih praksah za čim boljše zastavljene pilotne projekte, ki se jih bomo partnerji lotevali v sklopu projekta ECOLE.





Drugi dan smo gostitelji ostalim partnerjem predstavili svoje pilotne projekte. Partnerji RRA LUR peljali na ogled podjetja KOTO v Zalog pri Ljubljani. S sloganom »Za čisto in varno prihodnost« se v podjetju zavezujejo k zasledovanju najvišjih okoljskih in veterinarskih zahtev na vseh področjih svojega delovanja. V sklopu projekta bodo z RRA LUR preverili možnost vzpostavitve oskrbovalne verige zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev, ki bi ga podjetje nato lahko uporabilo za proizvodnjo bio goriva.



V škofji Loki smo partnerjem projekta razkazali Industrijsko cono Trata na trajnostni način – s kolesi iz sistema izposoje eKOLOka. V sklopu projekta ECOLE načrtujemo v štirih občinah Škofjeloškega območja (Škofja Loka, Železniki, Žiri, Gorenja vas – Poljane) z zunanjimi strokovnjaki zbrati podatke o potencialu odpadne toplote v industriji, identificirati potencialne uporabnike in načine uporabe ter predlagati korake za zmanjšanje izpusta toplote v ozračje. Anton Merc iz Lokalne energetske agencije Gorenjske nam je predstavil, kako se analiz in energetskega knjigovodstva lotevajo pri njih, Andrej Godec iz podjetja Knauf Insulation pa nam je predstavil dobro prakso izkoriščanja odpadne toplote, ki jo za ogrevanje poslovnih prostorov pozimi uporabljajo v omenjenem podjetju.

Partnerji projekta so po ogledu mesta navdušeni zagotovili, da se v Škofjo Loko še vrnejo. Mi pa se veselimo produktivnemu sodelovanju in izmenjavi znanja ter skupnim korakom k bolj krožnemu in z viri gospodarnemu razvoju industrije na območju Škofjeloškega.


Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta: https://www.alpine-space.eu/project/ecole/

in projekt sledite na družbenem omrežju LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/projectecole/

Projekt ECOLE je sofinanciran s strani EU v okviru programa Interreg Območje Alp v višini 1.943.400,00 eur (75% celotne vrednosti projekta 2.591.200,00 eur).

Projekt ECOLE pospešuje prehod industrijskih parkov na krožno in z viri gospodarno industrijo v alpskem prostoru.

 

 

AVTOR: Katarina Sladoljev

FOTO: Katarina Sladoljev, Brina Medvešček, Eugenio Amato


(vir: ra-sora.si)

Oglejte si tudi