Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
2°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti in občinskem prazniku

22. junija je v dvorani DPD Svoboda potekala slavnostna seja Občine Žiri  v počastitev občinskega praznika, ki ga praznuje 25. junija na Dan državnosti.

V pozdravnem nagovoru je župan Franci Kranjc poudaril, da smo si v Žireh 25. junij, Dan državnosti, izbrali za občinski praznik in prav je, da oba praznika skupaj dostojno počastimo in si obljubimo, da bomo vsak zase in vsi skupaj naredili kaj, kar bo pripomoglo k še lepši, uspešnejši in prijaznejši Sloveniji in Žirem. 

V svojem nagovoru je izpostavil, da imamo v Žireh odlična podjetja, ki ustvarjajo dodano vrednost ter nudijo zaposlitve številnim Žirovcem in drugim. Industrijska cona postaja središče podjetniške dejavnosti, hkrati pa se razvijajo druge storitvene dejavnosti, ki prav tako vplivajo na kakovost življenja občanov.

Malo je občin v Sloveniji, ki imajo toliko različnih in dejavnih prostovoljnih društev, ki prirejajo številne odmevne dogodke, s katerim bogatijo naš vsak dan. Spomnil je na nekatere, ki so ali pa bodo v naš kraj privabile ljudi od blizu in daleč: Slovenski klekljarski dnevi v organizaciji Klekljarskega društva Cvetke, moto zbor in društvo Sairach, kolesarski krog in Turistično društvo, noč muzejev in Muzejsko društvo, Ribiški piknik in Ribiška družina, Žirovska noč v organizaciji gasilskega društva Žiri, Vikend športa in zabave, ki ga že vrsto let prireja Klub žirovskih študentov.

Vse prisotne je povabil, naj se udeležijo številnih prireditev, ki jih  pripravljamo ob občinskem prazniku.

Spomnil je tudi na odlična športna društva. Nogometni klub, ki letos praznuje 50 let delovanja.  Smučarsko skakalni klub, ki vzgaja svetovno poznane skakalce, v zadnjem času še uspešnejše skakalke, Judo klub, štiri gasilska društva in druge.  

Govor je nadaljeval s kratkim pregledom dosežkov v preteklem obdobju. Izpostavil je izgradnjo pločnikov in obnovo druge infrastrukture na Novovaški cesti, obnovo Ulice Maksima Sedeja ter izgradnjo obvoznice mimo Starih Žirov, gradnjo pločnikov in obnove ceste na Selu ter proti Osojnici in nadaljevanje gradnje optičnega omrežja na t.i. belih lisah.

Ustrezna infrastruktura pa je le eden izmed pogojev za udobnejše življenje v kraju, zato veliko pozornosti občina namenja tudi drugim projektom. Med drugim je občina kupila zemljišče, ki bo omogočilo širitev športno rekreacijskega parka Polje ter uredila površine za avtodome na Pustotniku. Pripravlja se izvedba nadzidave zdravstvenega doma, ki zaradi dodatnih programov in razširitve zdravstvene dejavnosti postaja premajhen. V okviru splošnega zdravstva Gorenjske smo dobili še eno zobozdravstveno ambulanto. Aktivno nadaljujemo z izdelavo projektov za ureditev centra Žirov.

Slovesnost, ki jo je spretno povezovala Jana Jenko, so obogatili nastopi recitatorjev, glasbenikov, plesalcev, letos prvič v organizaciji Kulturnega društva Anton Jobst.

Občina Žiri je s priznanji nagradila  posameznike oziroma društvo, ki delujejo na različnih področjih družbenega življenja in z odličnim delom prispevajo k ugledu občine.

Iz rok župana so bila podeljena štiri priznanja.

PRIZNANJE ŽUPANA OBČINE ŽIRI so prejeli ANTON BEOVIČ za prizadevno in bogato delo v gasilstvu, TOMAŽ VEHAR za izjemen prispevek k razvoju nogometa v Žireh, ekipa ČLANIC B iz PGD ŽIRI z mentorjem Dušanom Pečelinom za uvrstitev in odličen uspeh - 4. mesto na gasilski olimpijadi v Celju.

Na olimpijadi so nastopile: Tanja Lazar, Mateja Jurca, Brigita Mohorič, Anica Beovič, Lilijana Poljanšek, Damjana Kramperšek, Lijana Mlinar, Ana Posedi, Metka Podobnik in Helena Jereb. 

-     PRIZNANJE ŽUPANA je prejela tudi EKIPA VOZNIKOV PROSTOFERJA za odgovorno prostovoljno in nesebično pomoč  PROSTOFERJA.

Ekipo sestavlja 11 prostovoljnih voznikov - Angelca Jezeršek, Iztok Andreuzzi, Ljubomir Cankar, Marijan Dolenec, Branko Filipič, Milan Frelih, Vojko Gruden, Jože Mlinar, Peter Pivk, Milan Sovinc in Jože Tavčar.

Podeljeni sta bili še dve PRIZNANJI OBČINE ŽIRI, in sicer  NOGOMETNEMU KLUBU ŽIRI za uspešno 50-letno delo pri razvoju nogometa in delu z mladimi  in POLONI KOPINA za naslov dvakratne državne prvakinje v paraalpskem smučanju in druge odlične dosežke v športu za invalide.

Prejemnik naziva ČASTNI OBČAN OBČINE ŽIRI, ki je najvišje občinsko priznanje, je prejel AKADEMIK ZDRAVKO MLINAR za njegov življenjski opus v slovenskem družboslovju z velikim poudarkom na Žireh in Žirovcih.

Čestitamo vsem dobitnikom priznanj, ki so s svojimi dejanji in rezultati pokazali kako pomembno je družbeno in društveno življenje, predvsem pa, da s skupnimi močmi zmoremo veliko. S svojim delom in uspehi so ime Žirov ponesli tudi izven naših meja ter pokazali, da znamo in zmoremo tudi tisto, kar se nam zdi na prvi pogled nedosegljivo in o čemer so naši predniki samo sanjali.

Oglejte si tudi